Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla frontal dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta

Continuen les diferències entre Puigdemont i Torra, ara sobre qui ha de liderar la llista de JxCat

Mentre Torra defensa clarament Laura Borràs, Puigdemont se'n manté al marge però sospesa altres noms

Pla frontal dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta
Pla frontal dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra durant una roda de premsa conjunta. | ACN

No és cap secret que la distància entre els dos darrers expresidents de la Generalitat, Carles Puigdemont i Quim Torra, va anar 'in crescendo' durant els últims mesos del mandat del darrer. Puigdemont i Torra van mirar de reconduir la relació a finals d'estiu, amb una trobada pública, però el cert és que els dos expresidents han vist mermats els seus contactes a causa de discrepàncies en qüestions estratègiques, com ara quan havien de ser les eleccions autonòmiques: Torra les volia convocar per a la tardor, mentre Puigdemont, que va acabar imposant el seu criteri, era partidari d'esgotar els 'tempos' estatutaris per forçar-les al febrer, quan finalment se celebraran.

Discrepàncies a l'hora de triar candidat

Ja esgotada la presidència de Torra i amb l'horitzó electoral situat d'aquí a exactament quatre mesos, les diferències entre els dos darrers expresidents segueixen presents en qüestions tan essencials com qui ha de ser el cap de llista efectiu de Junts per Catalunya el proper mes de febrer. L'única persona que, ara per ara, ha fet el pas, és la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que compta amb el suport incondicional de Quim Torra.

Carles Puigdemont, però, continua sense mullar-se. El secretari general del partit, Jordi Sànchez —que lidera l'engranatge intern de la formació, controla la direcció i està dissenyant el mecanisme de primàries— i el mateix Puigdemont veien fins fa setmanes amb recel el nom de Borràs atesa la investigació judicial que pesa sobre ella, i si bé en les darreres setmanes han reconsiderat la seva posició, per ara no es mullen a l'espera que algun altre candidat pugui fer el pas definitiu.

Elsa Artadi i Ramon Tremosa són dos dels noms que han sonat amb força en les darreres setmanes; mentre que, per contra, els de Joan Canadell o Jordi Puigneró s'han anat diluint, si bé cal no descartar-los. Damià Calvet, que a l'agost va dir que tenia intenció de presentar-se a les primàries, manté el seu perfil baix i no ha fet cap pas en aquest sentit. D'entre tots aquests noms, però, està per veure si algun d'ells fa el pas o Junts per Catalunya opta per donar imatge de cohesió interna i ungir Laura Borràs, una opció, aquesta darrera, que pren força a mesura que passen les setmanes, segons expliquen fonts properes a la formació 'puigdemontista' a CatalunyaDiari.