Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, a l'esquerra

La Diputació de Barcelona: 6.000 euros al mes a Marcela Topor i milions a digitals afins al procés

El control de l'ens supramunicipal amaga també les ajudes milionàries a mitjans

El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, a l'esquerra

 

La baralla entre JxCAT i ERC per a governar la Diputació de Barcelona no és casual. Quan els republicans van decidir apartar els postconvergents d'ajuntaments com el de Sant Cugat, els dirigents de l'entorn de Puigdemont es van queixar amb la veu baixa. I els de Junqueras tampoc van alçar massa les crítiques quan van ser apartats de Llançà  o Cervera.

Però la Diputació de Barcelona és totalment diferent.  Compta amb un pressupost de vora 1.000 milions d'euros i la seva fiscalització és, per dir-ho d'alguna manera, diferent. Els mitjans no presten massa atenció a les decisions d'aquest òrgan supramunicipal i durant diverses legislatures hi ha hagut prou consens entre tots els partits perquè els partits d'oposició fossin prou benèvols amb qui ha manat.

Subvencions i ajudes a diversos mitjans catalans

La Diputació  de Barcelona no només compta amb un pressupost enorme, sinó que s'ha convertit en una de les institucions que més subvencions reparteix. I ho fa també a mitjans d'una manera poc transparent.  Per als diaris de paper va adjudicar contracte de subscripció just abans de les eleccions municipals i El diari 'Ara' va rebre 107.380 euros.

Però és que a més a més, la Diputació compta amb ajudes a mitjans de paper i es gasta, com explica 'Crónica Global', més de 200.000 euros l'any  en comprar exemplars de 'La Vanguardia', 'El Punt Avui' i 'Ara', per donar-los de manera gratuïta en casals de la tercera edat de la província de Barcelona. 

Carles Puigdemont i Marcela Topor | Cedida

 

La Xarxa Audiovisual Local (XAL), una altra eina per donar diners a mitjans propers

'La Xarxa' agrupa la suma de televisions i ràdios locals que depenen en certa manera de la Diputació de Barcelona. Tot i la seva escassa audiència, compta amb un pressupost de 22,7 milions d'euros i ha estat en el centre de la polèmica per contractar Marcela Topor, parella de Carles Puigdemont. Topor presenta un programa, 'The Weekly Mag', amb un sou de 6.000 euros al mes. Cal tenir en compte que en els darrers 4 anys, el PdeCAT ha governat a la Diputació de Barcelona i el gerent de la Xarxa és Francesc Pena, membre històric de Convergència.

Però no només això, a partir de la XAL, la Diputació ha finançat diversos mitjans afins al procés i sense tenir en compte criteris d'audiència. 'El Nacional',  que els últims anys s’ha convertit en la corretja de transmissió mediàtica del «Puigdemontisme»,, va sumar entre 2016 i 2017 més de 400.000 euros de la XAL. Altres com Nació Digital, 130.000 euros i el diari Ara 184.000. 'El Directe' en va rebre, 54.000.

Les xifres de 2018 encara no són públiques.