EN DIRECTE: Ple extraordinari al Parlament de Catalunya

La cambra catalana reivindica aquest dimecres que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin ser investits

Dia clau per al Parlament de Catalunya. La cambra catalana preveu aprovar avui dues propostes de resolució de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP amb la voluntat de reivindicar el dret de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits presidents de la Generalitat.

Amb tres candidats empresonats, la sessió plenària servirà per «adoptar totes les mesures necessàries per garantir» que Puigdemont, Sànchez i Turull puguin exercir els seus drets polítics. La mesura, d’altra banda, ho té tot per tirar endavant, ja que els partits sobiranistes ja han arribat a un acord previ. Aquest matí, a més, l'expresident Puigdemont ha demanat el vot delegat al Parlament, tot i que la cambra ha anunciat que no tramitarà la petició avui. 

Alertar d’una situació «excepcional», la premissa de Torrent

El president del parlament, Roger Torrent, va optar per convocar el ple després que el bloc independentista —que compta amb majoria absoluta a la cambra catalana i, per tant, amb els 68 vots exactes que es necessiten—presentés les resolucions requerides per forçar la celebració del ple.

La detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, doncs, es va veure com el detonant per alertar de la situació «excepcional» que travessa Catalunya. El cas de l’expresident de la Generalitat, que ja ha passat tres nits a la presó germànica de Neumünster, hauria estat l’actiu més important per convocar la sessió plenària d’avui dimecres.

El ple d'investidura del passat divendres, 23 de març
El ple d'investidura del passat divendres, 23 de març | CatalunyaDiari.cat

 

Fins a dia d’avui, el Parlament havia intentat investir tres presidents però tot plegat va acabar amb una odissea. Puigdemont, Sànchez i Turull —aquest últim va arribar a celebrar la sessió, tot i que la CUP li va negar la presidència— han estat els candidats del sobiranisme.

Carles Puigdemont demana el vot delegat

Aquest dimecres, a més, l'expresident Carles Puigdemont ha demanat per sorpresa la delegació del seu vot durant el ple d'avui, pocs minuts abans que comencés el ple al Parlament, cosa que ha provocat un petit endarreriment. Finalment, la cambra catalana ha anunciat que no tramitarà avui la petició. 


Comentaris

envia el comentari