Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont

La Crida, l'entitat «transversal» que ha acabat convertint-se en fundació de JxCat

L'entitat va ser presentada com un paraigua que aglutinés l'independentisme més enllà de sigles

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont presentava la Crida Nacional per la República com una entitat «transversal» que havia d'aplegar tot l'independentisme. | Catalunya Diari

Va ser la proposta estrella de Carles Puigdemont des de Bèlgica i la gran aposta d'una part de l'independentisme, la més vinculada a qui va ser president de la Generalitat entre 2016 i 2017: la Crida Nacional per la República es constituïa el mes de gener de 2019 com una entitat amb voluntat aglutinadora de tot l'independentisme, més enllà de les sigles. La Crida havia de ser el magma que unís, doncs, els sobiranistes procedents del PDeCAT, ERC i la CUP, així com d'altres corrents ideològics, sota un mateix paraigua.

La Crida es dissol, trenca amb la 'transversalitat' i s'alia amb JxCat

Aviat, però, es va veure que l'objectiu difícilment s'assoliria. ERC i la CUP van interpretar la fundació de la Crida com una refundació de l'espai postconvergent, el més afí a Carles Puigdemont. El cert és que temps després, la Crida ha esdevingut l'embrió del que, ara sí, és el partit polític del 'puigdemontisme', fundat el 25 de juliol passat: Junts per Catalunya. Fracassat, doncs, l'objectiu inicial de l'entitat fundada per Puigdemont, i havent ja impulsat JxCat com a partit, la Crida es trobava en punt mort des de feia mesos i els seus associats han acabat decidint la seva dissolució.

En una consulta interna els resultats de la qual s'han fet públics aquest dimecres, 30 de setembre, el 94% dels associats que van participar-hi —més de la meitat del cens— van optar per dissoldre l'entitat i refundar-la, convertint-la ara en la fundació satèl·lit de Junts per Catalunya. Així doncs, queda liquidada l'aposta transversal de la Crida, que pretenia aglutinar independentistes de totes les tendències polítiques; i l'entitat passa ara a coaligar-se exclusivament amb el partit de Carles Puigdemont, renunciant a la transversalitat com a 'leitmotiv' de la seva creació.

Embrió de Junts per Catalunya

La vida de la Crida Nacional per la República haurà durat, doncs, un any i vuit mesos. Finalment, l'entitat ha exercit com a embrió de Junts per Catalunya: s'hi han integrat els seus dirigents —Jordi Sànchez i Toni Morral—, però també noms procedents d'altres formacions que ja havien estat a la Crida i que han fet el pas a JxCat, com l'exsocialista Marina Geli o l'exrepublicà Josep Andreu.