Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Congrés dels diputats

Sorpresa al Congrés per com s'asseuran els diputats a partir d'ara

L'òrgan ha acordat dispersar Vox, que anirà majoritàriament al galliner; i dona posicions favorables a Cs i el PNB

Congrés dels diputatsLa mesa del Congrés dels Diputats ha fet pública aquest dilluns la nova distribució d'escons al Congrés. | Cedida

  

 

Aquest dilluns, 23 de desembre,  la Mesa del Congrés dels Diputats ha donat a conèixer la distribució d’escons a l’hemicicle després de l’arrencada de la nova legislatura. El nou mapa de la Cambra Baixa ha sorprès tothom i ha indignat alguns dels grups amb representació al Congrés. Amb els 120 diputats del PSOE a la bancada esquerra de l’hemicicle i els 88 del PP a la dreta, les novetats arriben a la zona central del Congrés.

Vox, al galliner; Ciutadans, en una posició molt favorable

La tercera força sortida de les eleccions generals del novembre passat va ser Vox. Els seus 52 escons, però, han estat castigats en la nova distribució: són el grup que s'asseurà de manera més dispersa i, a més, la mesa ha situat la majoria dels seus escons a l'anomenat 'galliner' de l'hemicicle, és a dir, a les darreres files. D'aquesta manera, doncs,  33 dels 52 diputats de la formació d'ultradreta s'asseuran a les dues darreres files del Congrés, i 6 més a l'antepenúltima.

Només 13 diputats de Vox seran a les quatre primeres files, però molt dividits. Santiago Abascal anirà a primera fila, però, al seu immediat darrere, només s'hi podrà veure, en els plans més habituals de la televisió, aquest grup reduït de diputats del seu grup, ja que el gruix quedarà fora dels focus, al galliner. Això farà que la massa de diputats de Vox sembli força menor que el seu volum real. Com era d'esperar, la decisió ja ha aixecat polseguera:  Abascal ha acusat la mesa d'«haver-se coordinat per diluir i excloure Vox».

L'altra cara de la moneda és Ciutadans.  La formació que encapçala Inés Arrimadas al Congrés se situarà en un lloc central malgrat comptar només amb deu escons. La líder del partit se situarà en una posició força visible, televisivament parlant.

El PNB i ERC, a la bancada central amb els nacionalistes bascos a primera fila

A les posicions més 'privilegiades' del terç central del Congrés se situaran Podem, amb els seus 35 escons; ERC, que en té 13; i el PNB que, tot i tenir-ne 6, tindrà plaça davant dels republicans. Els nacionalistes bascos, doncs, tindran places força visibles a l'hemicicle, per davant d'ERC tot i tenir menys de la meitat d'escons. Al seu torn, els cinc diputats de Bildu s'asseuran al galliner, places en què també seran els dos grups que aplegaran els partits minoritaris.

I és que la Mesa del Congrés també ha aprovat la divisió del Grup Mixt. En aquest darrer, només hi quedaran els diputats de la CUP (2), Unió del Poble Navarrès (2) i Fòrum Astúries (1). Se'n separen els integrants del nou Grup Plural, del qual formaran part JxCat (8), Més País (2), Coalició Canària (2), Compromís (1), el Bloc Nacionalista Gallec (1), el Partit Regionalista de Cantàbria (1) i Terol Existeix (1).