Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un míting de Podem.

Divisió a Podem Catalunya: les dues ànimes del partit s'enfronten a les primàries

Hi haurà un procés electoral per a les llistes de la Generalitat; i un altre al maig, per a la secretaria general del partit

Un míting de Podem.
Una imatge d'arxiu d'un míting de Podem. | Catalunya Diari

Des del seu naixement, Podem  no ha acabat de compactar-se com a partit a Catalunya: les discrepàncies i disputes internes han estat les protagonistes a la formació i això s'ha vist reflectit en la manca d'estabilitat en els seus lideratges. En els sis anys de la seva existència, ja han tingut quatre secretaris generals: Gemma Ubasart, Albano Dante Fachin, Xavier Domènech i Noelia Bail. El passat 19 de febrer, Pablo Iglesias va decretar una gestora després que una vintena de militants li ho demanessin per escrit, obrint així el procediment d'eleccions primàries a la formació.

Doble convocatòria de primàries a Podem Catalunya

Amb aquest panorama,  Podem Catalunya  s'enfronta a una doble convocatòria de primàries: de la primera se'n coneixerà el resultat el 24 de març i servirà per saber quins membres del partit formaran part de les llistes electorals al Parlament per a les eleccions d'aquest 2020. Serà un primer 'round' per a les primàries del maig, que serviran per trobar nova secretària general del partit a Catalunya.

A les dues primàries, però, s'enfronten els mateixos dos noms: la destituïda secretària general, Noelia Bail, i la diputada al Parlament Conchi Abellán. També hi ha un tercer candidat amb menys opcions,  David Membrilla. A grans trets, Bail defensa la independència de Podem malgrat no oposar-se a coalicions amb els Comuns, mentre que Abellán és partidària d'una major integració —i compta amb el suport del diputat  Lucas Ferro i la també diputada per Tarragona, Yolanda López.

D'aquesta manera, doncs, Podem Catalunya  té per endavant una primavera en què haurà de triar qui són els seus caps visibles tant a escala interna com a nivell de representativitat al Parlament de Catalunya. El partit busca afiançar la seva consolidació, l'assignatura eternament pendent de Podem a Catalunya.