Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans

Divisió al Tribunal Constitucional en debatre la presó preventiva de Jordi Sànchez

El ple del TC ha avalat la presó provisional de Carme Forcadell

Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans
Jordi Sànchez, expresident de l'ANC i exdiputat de Junts per Catalunya al Parlament i al Congrés, en una imatge d'arxiu durant el judici. | Cedida

ACTUALITZACIÓ 15.01.2019 A LES 18.00 HORES

El ple del Tribunal Constitucional ha avalat la presó provisional de Carme Forcadell dictada pel magistrat instructor de la causa del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, el 23 de març del 2018, i ratificada el 17 de maig de 2018 per la Sala Penal.

Els dotze membres del TC han desestimat el recurs d'empara de l'expresidenta del Parlament i  consideren que no es van vulnerar els seus drets fonamentals i que es va donar «un procés amb totes les garanties». El TC ha fet pública la decisió aquest dimecres però no notificarà la sentència fins d'aquí a uns dies.

Divisió interna al Constitucional

El Tribunal Constitucional ha decidit rebutjar aquest dimecres, 15 de gener, dos recursos presentats per la defensa de Jordi Sànchez, ex president de l'ANC i ex diputat de Junts per Catalunya tant al Parlament com al Congrés. Es tracta de dos recursos presentats en els darrers mesos  per part del líder empresonat des del 16 d'octubre de 2017.

La notícia, però, ha estat que els integrants del tribunal no han votat de manera homogènia: dos magistrats, Juan Antonio Xiol Ríos i Fernando Valdés, no hi estan d'acord i han anunciat que presentaran vots particulars a la decisió presa pel Constitucional. L'alt tribunal ha votat dividit i això trenca l'habitual unanimitat en la seva presa de decisions.

Dos recursos contra la presó preventiva de Jordi Sànchez

Els dos recursos que avui ha tombat el TC,  tots dos amb vots particulars de Xiol Ríos i Valdés, posen en dubte decisions del Tribunal Suprem. El primer, fa referència a les decisions del tribunal de mantenir la presó preventiva a Sànchez, preses el 6 de febrer i el 20 de març de 2018.

En el segon cas, Jordi Sànchez presentava recurs per demanar que se l'alliberés per poder assistir al debat de la seva investidura com a president de la Generalitat al Parlament de Catalunya, la primavera de 2018, que finalment no es va poder produir a causa, justament, de l'impediment de sortir de la presó. Totes dues decisions, doncs,  han referendades pel Tribunal Constitucional, ara bé, sense la unitat absoluta  que és habitual veure en les seves decisions.

També et pot interessar...