Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament

Dilluns de desbloqueig: doble acord pels pressupostos de la Generalitat i Barcelona

ERC i Comuns acorden el suport mutu als comptes de les dues institucions i JxCat s'hi afegeix

El Parlament de Catalunya en un ple el 2019
El Parlament de Catalunya podrà aprovar els pressupostos de la Generalitat en les properes setmanes. | Catalunya Diari

Aquest dilluns, 20 de gener de 2020, veurà  importants passos cap al desbloqueig polític de dues de les grans institucions del país: la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. A banda i banda de la plaça de Sant Jaume, independentistes i Comuns segellaran els pactes per aprovar els respectius pressupostos; uns acords que estan tancats des de fa dies i que permetran que l’Ajuntament i el govern català aprovin els seus números després d’anys sense fer-ho. Un doble desbloqueig anunciat amb 24 hores de diferència que, és clar, ha anat lligat.

Doble acord de pressupostos en només 24 hores

Divendres, el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, escenificava l’encaixada de mans amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, després de tancar a grans trets els comptes. Tots dos admetien que calia «polir» l’acord, però que estava fet. Serà aquesta setmana quan es rubriqui a la Comissió d’Economia i, ‘a priori’, s’aprovaran el divendres de la setmana vinent, dia 31, al ple. Per ara, el pacte es presentarà aquest dilluns al matí. Els comptes a la ciutat tindran el suport dels Comuns, ERC, i és clar, també els socis de govern de Colau: el PSC. També s'hi sumarà Junts per Catalunya.

Només un dia més tard, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, anunciava des de Salt que aquesta setmana es presentarà l’acord pressupostari de la Generalitat. Serà aquest mateix dilluns. Després d’haver tancat abans de festes el capítol d’ingressos amb els Comuns,  el govern català ha segellat el de despeses. Això en garanteix l’aprovació al Parlament: el suport dels Comuns al govern —JxCat i ERC— suma la majoria necessària. De retruc, aquesta decisió ha comportat el suport afegit de JxCat als comptes de l’Ajuntament de Barcelona —que amb Comuns, ERC i PSC sumen una folgadíssima majoria, de 33 regidors sobre 41.

Les negociacions entre ERC i els Comuns, doncs, han donat els seus fruits després de setmanes de treball i han fructificat en l’aprovació creuada dels pressupostos a l’Ajuntament i a la Generalitat, amb l'afegit de Junts per Catalunya. El favor es doble: els Comuns permeten els primers pressupostos de la Generalitat no-prorrogats des de 2017; mentre que ERC, també amb el suport de JxCat, fa que Colau aprovi, per primera vegada des que és alcaldessa, uns comptes pel procediment ordinari  i sense haver de recórrer a lligar-los a qüestions de confiança.

Els Pressupostos Generals de l’Estat, el proper capítol

Superats els esculls de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, es preveu que en les properes setmanes s’obri el meló de la negociació del pressupost del govern central. El PSOE i Unides Podem esperen els mateixos suports que van tenir per a la investidura, però Oriol Junqueras era molt clar fa uns dies en una entrevista a ‘El País’: només hi haurà pressupost si hi ha avenços en la taula de negociació.

Amb tot, però, l’entesa entre Comuns i republicans pot ser una bona frontissa de cara a la negociació dels comptes amb el PSOE, on ERC vol posar sobre la taula compromisos com el traspàs complet de la gestió de l’aeroport del Prat. Són, però, fronts que caldrà abordar passats aquests dies d’acords que feia temps que no es donaven: assistim, avui, al dilluns del desbloqueig.

També et pot interessar...

Quim Torra insisteix que el Parlament ha de reaccionar a la seva inhabilitació

Contundent resposta d'Oriol Junqueras en una entrevista a 'El País'