Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Dolors Montserrat, nova presidenta de la Comissió de Peticions a Europa

El nomenament de l'exministra popular ha estat una decisió conjunta dels 35 membres que la conformen

Dolors Montserrat, anomenada presidenta de la Comissió de Peticions.
Dolors Montserrat, anomenada presidenta de la Comissió de Peticions. | Cedida

 

Dolors Montserrat, dirigent del Partit Popular, ha estat escollida aquest dimecres 10 de juliol com a presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Aquest organisme ofereix la possibilitat de realitzar peticions extrajudicials a qüestions relacionades amb l'aplicació de la legislació europea. Es tracta, doncs, d'una mala notícia per als grups polítics independentistes, que contemplaven aquesta via com una eina fiable per defensar la qüestió catalana i els interessos dels polítics presos a Europa.

 

Tant és així, que el 60 per cent de les peticions formulades a aquest organisme en els darrers anys són provinents d'Espanya i, concretament, de sectors i organitzacions independentistes catalanes. El nomenament de Dolors Montserrat ha estat una decisió conjunta dels 35 membres que formaran aquesta comissió, un missatge clar de Brussel·les a l'independentisme segons alguns dirigents.

 

L'independentisme català perd suport a Europa

De fet, alguns dirigents del Partit Popular s'han pronunciat al respecte i no amaguen que la decisió suposa «un fre a l'independentisme i a qualsevol intent de manipulació», senyalen fonts al diari 'La Vanguardia'. Una de les darreres peticions que va rebre la Comissió de Peticions del Parlament Europeu va ser la de l'Assemblea Nacional Catalana, que va presentar una queixa sobre l'estat els Drets Fonamentals a Espanya.

 

Dolors Montserrat serà l'única espanyola que presideixi aquesta comissió. «El meu propòsit serà vetllar per tal que els ciutadans europeus siguin escoltats i defensar el compliment de l'estat de dret dels països membres i, per tant, de la Unió Europea», ha declarat l'ex ministra de Sanitat durant el govern de Mariano Rajoy.

 

En aquest sentit, les últimes declaracions de Dolors Montserrat referents a la qüestió independentista van ser contundents: «El senyor Puigdemont és un fugit de la justícia i el seu únic camí és presentar-se als tribunals espanyols. Perquè per sobre de la llei no hi ha ningú», va afirmar.

Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea

Aquesta notícia se suma al nomenament de Josep Borrell com a màxim responsable de la diplomàcia europea. D'aquesta manera l'exministre d'exteriors serà Alt Representant de la Política Exterior i de seguretat comuna de la Unió Europea, substituint en el càrrec a la italiana Federica Mogherini. L'últim espanyol que va ocupar aquest càrrec va ser el socialista Javier Solana, després d'encarregar-se de diversos ministeris durant la legislatura de Felipe González.