La dona de Jordi Cuixart: «M’he convertit en monoparental a la força»

Txell Bonet parla sobre les dificultats de la seva situació com a mare
Imatge de la dona de Cuixart i el seu fill | CEDIDA

La dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet, ha parlat en una entrevista a Catalunya Ràdio sobre les dificultats de la seva situació com a mare i de com afronta el manteniment del vincle entre el seu fill i el seu marit.

 

La imatge de Cuixart

«Des de molt al començament tinc unes fotografies a les quals cada dia diem bon dia i bona nit», explica la dona de Cuixart. «Les fotografies estan a la mateixa habitació on dormim el nen i jo, i per nosaltres és com un ritual. Ell el reconeix, toca les fotografies i li agrada. Aquestes fotografies són per ell un punt de referència emocional»

 

La separació familiar

«M’he convertit en monoparental a la força», explica la Txell Bonet. Però destaca que, tot i la «brevetat dels vis a vis» i les dificultats de la separació, el valor familiar que les visites tenen per ells és «inexpressable»: «aquella estona que estem allí dins en una mateixa habitació procurem que sigui molt intensa».

Lluita per la felicitat del seu fill

Ha volgut recalcar també com per al seu marit i per a ella tenir un fill que es troba «forçosament» separat del seu pare ha suposat una dificultat emocional molt gran però també una motivació enorme: «Si jo ja vull lluitar per la seva llibertat, encara lluito amb més forces perquè li vull donar el millor al meu fill, però reconec que aquesta gestió de la separació hagués estat molt més senzilla si no tinguéssim fills».

 

També ha reclamat les conseqüències emocionals irreparables que suposarà aquesta separació pel seu fill: «això causa un dany irreparable. Al nostre fill el contacte i el vincle amb el seu pare no li tornarà mai més». I ha denunciat la «vulneració dels drets del seu fill»: «els drets dels infants queden absolutament vulnerats en una situació en què has de creuar mitja Espanya per veure al teu pare 40 min darrer d’un vidre».

 

Reconeix que «encara no sap com explicarà el que està passant al seu fill quan sigui més gran», i afegeix que «quan arribi el moment ja veurem les eines que tenim i com podem enfocar».

Positivitat davant la situació

La positivitat i la força amb la que Bonet afronta les dificultats d’aquesta situació ha estat palpable durant tota l’entrevista: «Construïm el nostre futur a través de l’ara, és la meva lliçó de vida», explica. «El que procuro és que, ja que no pot estar amb el seu pare, estigui el màxim temps possible amb la seva mare», explica. 

 

Cuixart i la seva dona procuren mirar el futur amb esperança: «Ens agradaria tenir un altre fill, és una cosa que des del primer dia que està a la presó ho hem dit. És un desig que projectem sense victimitzar-nos, de manera positiva, perquè sabem que amb aquest primer fill s'està perdent una etapa preciosa que no retornarà»

 

Agraeix el suport rebut

Ha aprofitat també per agrair el «suport en tots els nivells» rebut per part d'Omnium i altres associacions que defensen els drets de Cuixart, ja que assegura que sense la seva ajuda «no podríem fer 4 viatges a la setmana a Madrid».