Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones amb una estelada i la bandera espanyola durant la vaga del 3 d'octubre de 2017

Dos de cada tres espanyols aposten pel diàleg amb Catalunya

Només el 23% demanen «mà dura»

Dues persones amb una estelada i la bandera espanyola durant la vaga del 3 d'octubre de 2017
Dues persones amb una estelada i la bandera espanyola durant la vaga del 3 d'octubre de 2017 | CatalunyaDiari

El Govern català feia públic aquest dijous el resultat d'una enquesta  anomenada  'Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019', duta a terme en tot l'Estat.  La majoria de mitjans se centraven en què tan sols el 36% dels ciutadans espanyols defensaven la convocatòria d'un referèndum pactat a Catalunya, una xifra que dista molt de la percepció entre ciutadans catalans. 

Ara bé, la mateixa enquesta preguntava per la recepta per acabar amb el problema: Un 68% dels enquestats apostava pel diàleg per resoldre la crisi, mentre que només el 23,4% demanava més «mà dura» del Govern espanyol. 

Dos de cada tres aposten pel diàleg

Dins d'aquest 68% que demana parlar,  la gran majoria vol que la negociació tingui com a límit la Constitució, mentre que el percentatge de gent que defensa un debat sense límits és només de dos de cada deu persones que defensen el diàleg com a millor recepta.

L'enquesta es va fer entre el 9 de setembre i el 17 d'octubre, de manera que inclou part de les reaccions post sentència, que es va conèixer el 14 d'octubre. L'estudi es va fer a 3.600 persones amb un cost de 98.800 euros i s'ha conegut just  enmig de les negociacions entre el PSOE i ERC per poder investir Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol.

El diàleg, clau per l'acord entre socialistes i Esquerra

L'únic punt en comú que mostra l'enquesta entre la societat catalana i la de la resta de ciutadans de l'Estat és en l'aposta pel diàleg. Si el 75% dels catalans demana una solució política, la mateixa opció també és la majoritària a la resta de l'Estat, amb un 45%. En canvi, la valoració de la sentència no té res a veure: Només el 16% dels catalans la consideren justa, mentre que és el 60% de la resta d'espanyols la defensen.

És, doncs, el diàleg, l'únic punt de partida que poden tenir en comú els actors implicats. I és en aquest sentit que Esquerra i el PSOE han acostat posicions per una mesa de diàleg que permetria l'abstenció d'ERC a la investidura de Pedro Sánchez.