YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Rovira, des de Suïssa: «Érem conscients que no ens tornaríem a veure»

La secretària general d'ERC vol exercir el seu mandat i demana unitat a l'independentisme

Marta Rovira al FAQS
La secretària general d'ERC és exiliada a Suïssa des del març de l'any passat | FAQS

Marta Rovira ha sortit a pantalla per primera vegada explicant com viu l'exili. La secretària general d'Esquerra Republicana ha concedit a Cristina Puig, del programa 'FAQS' de TV3, la primera entrevista després de marxar a Suïssa el març de l'any passat per evitar ingressar a presó i ha parlat de la duresa de la situació, però també de fermesa i voluntat de seguir lluitant pel procés.

El fet d'haver d'abandonar Catalunya sobtadament com a alternativa a quedar-se entre reixes no li és fàcil, encara a dia d'avui. «Enyores el dia a dia, les coses més properes», explica Rovira. Assegura no poder-se queixar per falta de recursos ni comparar-se amb els refugiats i, malgrat la tristesa de l'exili, hi ha quelcom que porta pitjor: «A mi el que em costa més és haver perdut el contacte directe amb els presos. Saber que són allà. No els pots veure. No els pots sentir».

Un dia abans d'haver de declarar sortia del Parlament acompanyada de Forcadell i Bassa, sabent que l'endemà les coses canviaren per sempre:«Érem molt conscients que no ens tornaríem a veure. Molta emoció i molta consciència del que estava passant». Explica també que Forcadell i Bassa van animar-la a exiliar-se: «Ho has de fer per nosaltres, perquè ets mare i per la causa», recorda Marta Rovira. Ara mira de «no fer un calendari» i viure el dia a dia, sense pensar massa en la tornada, factor que no depèn d'ella. 

«Quantes partides pressupostàries val la nostra llibertat?»

L'1-O va portar-la a l'exili, però també n'extreu «moltes lliçons i aprenentatges». Rovira explica que aquell dia es va topar «amb un estat que no és democràtic». I sabia en tot moment què feia: «No vam pecar d'ingenus, vam pecar de demòcrates».

Marta ha estat la silenciosa, en comparació amb la resta d'exiliats, el que explica com una voluntat d'estratègia i de prudència. «Des de l'exili hem de donar joc als nous lideratges que han d'abanderar al Parlament, al Govern, també a nivell social», explica. A més, és partidària de «traçar una acció unitària»

Cap a on va l'independentisme? Rovira pensa que no s'estan entenent prou bé, tot i que té ganes d'exercir el seu mandat com a secretària general d'ERC. «La paraula relleu compleix l'objectiu de la repressió: decapitar els lideratges independentistes», assegura defensant les reubicacions.

Marta Rovira recorda els presos i lamenta haver-hi perdut el contacte directe | CatalunyaDiari.cat

 

«Hem de fer molta més feina en l'àmbit internacional. Hem d'explicar-nos molt millor. Molt més i millor. Perquè si no acabem sent un problema intern de l'estat espanyol», explica Rovira, que ha parlat també sobre els pressupostos i la pressió per aprovar-los. «Pretenen que els aprovem quan tenen el president d'ERC a la presó? Quantes partides pressupostàries val la nostra llibertat?». Rovira està tranquil·la i no renuncia a al referèndum ni a la desobediència


Comentaris

envia el comentari