Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

Bona notícia per al PDeCAT de cara a les eleccions del 14-F

El partit gaudirà dels drets derivats de la coalició de 2017, com la presència als debats electorals o l'accés als espais gratuïts de propaganda electoral

La Junta Electoral Central (JEC) ha certificat que el PDeCAT manté tots els drets electorals de cara als comicis del 14-F. Segons ha anunciat el partit, la JEC ha acordat «reconèixer els drets derivats de l'ordenament electoral que puguin correspondre a la coalició electoral presentada a les eleccions al Parlament de 2017 amb la denominació de Junts per Catalunya hauran de correspondre al PDeCAT, perquè és l'única formació política d'aquella coalició electoral que es presenta en aquest procés».

Els drets seran íntegrament per al PDeCAT

La formació de David Bonvehí, amb l'exconsellera Àngels Chacón com a candidata, advertia que els drets li pertanyien i que els faria efectius. El contrari, apunten, seria «un frau per als electors i representants del PDeCAT a les institucions». La formació explica que vetllarà perquè l'acord de la JEC es compleixi. Fan referència a la seva participació a la taula de partits sobre les eleccions —a la qual fins ara no hi han estat convocats com a partit—, la incidència en la cobertura de mitjans de comunicació públics o el repartiment de la presència en espais de propaganda electoral de tot tipus. «Sabíem que teníem raó», han apuntat des del partit.

La JEC dictamina que, el fet que un partit polític s'hagi acreditat davant la JEC amb la mateixa denominació que va tenir la coalició de Junts per Catalunya «no afecta a la coalició electoral» que estava formada pel PDeCAT i Convergència Democràtica de Catalunya.

Així, com que CDC no presenta candidatura per al 14-F, l'aplicació de la doctrina de la JEC porta a reconèixer que els drets derivats de les anteriors eleccions de la coalició de JxCat «hauran de correspondre al PDECAT». El dictamen argumenta que és així perquè el partit de Bonvehí és «l'única formació política d'aquella coalició que es presenta en aquest procés electoral», el 14-F.

El PDeCAT gaudirà de presència als debats i als espais de propaganda

D'aquesta forma, doncs, el PDeCAT obté en exclusiva uns drets que, tal com ha explicat la mateixa formació en un comunicat que s'ha fet públic aquest divendres, «tenen a veure amb la presència necessària i preceptiva del PDeCAT a la Taula de Partits sobre les eleccions que convoca el conseller Bernat Solé, la incidència en la cobertura dels mitjans de comunicació públics i també, per exemple, el repartiment de la presència en espais de propaganda electoral de tot tipus».

Així doncs, i tenint en compte que la coalició JxCat va obtenir el 2017 la segona plaça a les eleccions, el PDeCAT serà la segona formació en els debats electorals i també la segona en quota d'espais gratuïts de propaganda electoral als mitjans públics. Des de JxCat —el partit—, s'hauran de conformar amb una quota molt menor, com a formació de nova creació.