Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La taula de diàleg convocada el febrer de 2020.

Dubtes sobre si la taula de diàleg es reprendrà al juliol

Malgrat que el govern espanyol hi mostra predisposició, llença la pilota a la teulada independentista a l'hora de proposar una data

La taula de diàleg convocada el febrer de 2020.
La taula de diàleg hauria de tornar-se a convocar al juliol, però de moment res no és segur. | ACN

Novetats importants pel que fa a la taula de diàleg. El govern espanyol comença a donar símptomes que la cita, que 'a priori' hauria de ser al juliol, podria acabar-se prorrogant. L’executiu espanyol assegura que té voluntat de celebrar la taula de diàleg sobre la situació política a Catalunya durant el juliol, però fonts de La Moncloa apunten que per poder celebrar la reunió «primer ERC i JxCAT s’han de posar d’acord». Amb tot, ERC creu que la mesa es podria reunir abans del 15 de juliol.

El juliol es complica

La Moncloa atribueix d’aquesta manera la manca de concreció sobre la data i lloc de la trobada a les desavinences entre els dos socis del govern de la Generalitat sobre aquesta qüestió. Els membres de l’executiu espanyol han reiterat en les últimes hores aquesta intenció de reprendre el diàleg amb les forces de la Generalitat. Ho ha fet aquest dimecres la vicepresidenta Carmen Calvo al Congrés dels Diputats en resposta a una pregunta de la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo.

Ara bé, aquesta ombra de dubtes que avui ha sembrat l'executiu espanyol dona peu a pensar que en les properes setmanes, el propi executiu central pugui endarrerir la cita, una tesi que ja sona amb força per Madrid. 'Voz Pópuli' aquest dijous que el govern d'Espanya veu «complicat» convocar la mesa el mes vinent per l'agenda apretada de Sánchez amb altres qüestions incompatibles: les eleccions basques i gallegues, l'homenatge a les víctimes del coronavirus, una cimera pendent amb C's i dos consells europeus per afrontar la crisi econòmica. Certament, l'agenda ho posa difícil.

Amb tot, el govern espanyol manté encara la postura que caldrà reunir-se al juliol

Segons  Calvo, però, el govern espanyol convocarà la taula de diàleg sobre la situació política a Catalunya perquè és «l’única manera de trobar una sortida en el nostre marc constitucional i amb la fórmula democràtica tan exòtica que és reconèixer l’altre, el que no pensa com tu». També aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va afirmar que el seu executiu complirà el compromís del president del govern espanyol de reunir la taula de diàleg al mes de juliol.

Queda per fixar, segons  Montero, «data, lloc i hora» però el seu executiu es manté en la dinàmica de buscar una «solució dialogada» a la crisi política. Segons Montero, el seu executiu ha parlat de manera continuada amb la Generalitat «per transmetre i afinar» la situació en qüestions tan importants com el fons de 16.000 MEUR per combatre el covid-19, i «un cop superada la part mes dura» de la crisi «podrem reprendre l’agenda» política pel que fa a la Mesa.