IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Duran i Lleida: “La separació de Catalunya seria com un tumor que faria metàstasi al conjunt de la UE”

L'exlíder d'Unió es mostra partidari de reformar la Constitució

Duran i Lleida presenta un nou projecte polític
Duran i Lleida valora la situació de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

L’exlíder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat «la separació de Catalunya d’Espanya seria com un tumor que faria metàstasi al conjunt de la Unió Europea». Ha insistit que la independència generaria una «disgregació europea» que provocaria una profunda «crisi existencial». L’exlíder d’Unió, que s’ha definit com un «defensor del règim del 78», ha demanat una reforma constitucional, afirmant que l’article 155 «no m’agrada».

No obstant això, ha negat que aquest sigui «un atemptat a la democràcia» explicant que les eleccions del 21D són «necessàries», encara que «insuficients». En aquest sentit, ha negat que, amb la decisió de la jutgessa Lamela, es pugui considerar que els consellers empresonats siguin «presos polítics».

L’exlíder d’Unió s’ha definit com «un ciutadà amb una motxilla d’experiència política», mentre que ha expressat la seva «tristesa» per la situació política a Catalunya, demanant que no es confongui «catalanisme polític amb independentisme». «Jo mai he estat independentista, no ho vaig ser en el passat ni o sóc al present. No està a les meves intencions defensar-lo, tot i que el respecto, sempre que es defensi en el marc de la llei», ha sentenciat. 

Les conseqüències del procés

Segons Duran i Lleida, fruit del procés, avui «Catalunya està dividida» i «pateix conseqüències econòmiques». Ha afegit que, malgrat que la República no s’ha fet realitat, el procés «ens està perjudicant el turisme i l’increment de l’atur està a la cantonada», pel que ha demanat no fer boicot als productes catalans, pels efectes que tindrien en altres parts. 

L’exlíder d’Unió ha explicat que el debat que té lloc a Catalunya és «purament sentimental» perquè racionalment «avui no és possible la independència». «No es pot ser un estat independent sense deixar de formar part de la UE, d’empobrir-nos, ni trencar la cohesió social”, ha conclòs, perquè «no es pot ser independent sense que et reconegui ningú».

En desacord amb el 155

Duran i Lleida ha afirmat que a ell «particularment no m'agrada» que s’hagi aplicat l’article 155 de la Constitució, però que al ser un article que «està a la Constitució», i sense considerar-lo com «un atemptat a la democràcia», ha comprès que es pugui aplicar. En aquest sentit, s’ha mostrat conscient que, si s’aplica aquest article, és «perquè algú al Parlament, com els lletrats, ja van dir que el procés anava en contra de la Constitució Espanyola».

Per això, l’exlíder d’Unió s’ha mostrat partidari que es realitzi una «reforma a la Constitució», Aquesta, segons Duran i Lleida, no s’hauria de fer «per acontentar els independentistes», sinó que hauria de tenir l’objectiu de ser «atractiva per a Catalunya». Fent un paral·lelisme, va sentenciar que «és l’hora de la retrobada, com vam fer l’any 1978»


Comentaris

envia el comentari