IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya estrena el confinament per municipis amb 5.413 nous casos de coronavirus en un dia

Economistes del Procés traçaven un panorama negre per a Espanya, Europa i bancs si Catalunya sortia de la UE

Una de les empreses més perjudicades per aquesta sortida de la Unió Europa seria Repsol

Borsa de Madrid
Borsa de Madrid | cedida

Un informe intervingut per la Guàrdia Civil a casa de l'exjutge i exsenador Santiago Vidal dibuixava un panorama negre per a Espanya, Europa, bancs i multinacionals si Catalunya no seguia a la Unió Europea i si no era admesa immediatament a l'Espai Econòmic Europeu, al qual esperaven que se'ls permetés unir-se igual que ho estan Noruega, Suïssa, Islàndia o Liechtenstein.En el citat document, realitzat per «Economistes per la Independència», es posaven exemples concrets dels perjudicis que tindrien empreses com Repsol, Volkswagen o Nissan si es dificultava el comerç. El text també deia que la UE necessitava que Catalunya romangués a la zona euro per evitar que CaixaBank o Banc Sabadell desestabilitzessin Europa i la moneda única.

Repsol, una de les més perjudicades

En el cas de la petroliera Repsol, s'argumentava que té una refineria a Tarragona, a la qual arriba el petroli per mar per a ser transformat en gasolina que després és distribuïda a la resta d'Espanya per camions cisterna, de manera que creien que si s'establien aranzels, la «primera perjudicada» seria Repsol, així com les gasolineres i els usuaris espanyols. I afegien que això mateix passaria amb moltes empreses espanyoles que tenen plantes a Catalunya.

Però, segons aquests economistes, Catalunya tindria altres avantatges per la seva posició geogràfica, com la de ser una de les principals sortides d'Espanya cap a Europa. D'acord amb aquest argument, es pregunten si a Espanya i França els interessa implantar aranzels o desviar tot el trànsit per Irun. De fet, apunten la possibilitat que les mercaderies sortissin per la frontera d'Aragó amb França: «Però si no té connexió amb autopistes o el ferrocarril francès!».

Avantatges per Catalunya

Afegeixen, com a avantatges per a Catalunya, que aquesta regió és un «mercat importantíssim per a les empreses espanyoles». «Si Catalunya queda fora de l'Espai Econòmic Europeu i els productes espanyols han de pagar aranzels, veurien greument perjudicada la seva exportació al mercat català» i els perjudicis per a les empreses espanyoles «serien molt greus».


Comentaris

envia el comentari