URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Eduardo Zaplana, «en greu risc de mort» si segueix a la presó

Un expert en leucèmia, malaltia que ell pateix, creu que, en cas de recaiguda, la taxa de mortalitat seria molt propera al 100%
Eduardo Zaplana en el lliurament dels premis Valle Inclán | Informalia

 

L'expolitic Eduardo Zaplana es troba a la presó des de fa un temps, cal recordar que pateix una greu malaltia, la leucèmia. Ara, un doctor de la Unidad de Texas (EEUU), especialista en aquesta matèria, ha afirmat Zaplana està en «greu risc» de mort en cas de quedar-se a la presó i que la seva malaltia es tornés a manifestar.

 

Guillermo García-Manero, així es diu l'especialista, ha assegurat que, en cas de recaiguda, les persones que pateixen leucèmia i que es troben a la presó, com l'expolític, tenen una tassa de mortalitat aproximada del 100%.

 

Precisament aquest és l'argument que ja ha utilitzat la seva defensa, en diferents ocasions, per demanar la seva llibertat condicional. L'exdirigent del Partit Popular a la Comunitat Valenciana va ser diagnosticat de leucèmia l'any 2015, llavors ja li van haver de fer un trasplantament de medul·la, ja que, no va respondre positivament al tractament de quimioteràpia al qual es va sotmetre.

 

Tot i això, la jutgessa ha denegat aquestes peticions i ha decidit mantenir l'expresident valencià a presó provisional i sense fiança, tal com es troba des del passat 24 de maig.

 

Eduardo Zaplana en una imatge d'arxiu | Cedida

 

Una presó no té les condicions apropiades per a un malalt de leucèmia

«La permanència del pacient a la presó, malgrat el tractament dispensat en ella, posa en greu risc la vida del pacient, per la qual cosa es recomana mèdicament la seva sortida d'un lloc de les característiques d'una presó», explica l'expert sobre la situació de Zaplana.

 

D'aquesta manera afirma que les condicions que presenta una presó, no són les adequades per una persona que pateix leucèmia, com Eduardo Zaplana.

 

Traslladat a l'hospital per altres problemes

Tot i això, són altres els problemes de salut que ja han portat a Zaplana a l'hospital durant la seva estada a la presó. Fa només uns dies va haver de ser portat a l'Hospital la Fe de València per ser atès per «lesions» a la llengua, el paladar, la faringe i les genives, així com «problemes nodulars» a les mans.

 

També, fa un temps, va patir alguns problemes respiratoris, concretament durant el mes de juny. Segons es va dir, l'expresident valencià va tenir problemes amb el seu pulmó esquerre, va fallar el seu funcionament i això li va provocar dificultats respiratòries.

 

Per si no hi hagués suficient, els seus advocats han afirmat també que Zaplana pateix un quadre d'immunosupressió greu, un fet que fa que el seu risc d'agafar qualsevol tipus de virus o infecció greu sigui més gran. Un altre dels arguments que va utilitzar la seva defensa per demanar la seva posada en llibertat.

 

Eduardo Zaplana va ser detingut el passat 22 de maig en el marc de l'operació policial 'Erial' | Cedida

 

Zaplana, a presó sense fiança

L'expresident de la Generalitat valenciana va ser detingut el dia 22 de maig en l'operació policial 'Erial'. Aquesta investigació es va fer al voltant d'una trama de blanqueig de capital en la qual, Eduardo Zaplana hauria estat implicat. Com a conseqüència de l'importància del cas en l'àmbit internacional, es va considerar que hi havia un risc molt alt de fuga o de destrucció de proves de tots els detinguts, per aquest motiu Zaplana va entrar a presó i encara no n'ha sortit.

 

Es troba en presó condicional i sense fiança, això fins que el cas avanci i se celebri, finalment, el judici en el qual es determini la culpabilitat o innocència de les persones implicades.