Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El PSOE guanya, però l'aparició de VOX fa virar Andalusia a la dreta

PP, Ciutadans i Vox superen els 55 diputats, la línia de la majoria absoluta

Juanma Moreno, candidat del PP a la Junta d'Andalusia
Juanma Moreno, candidat del PP a la Junta d'Andalusia | CatalunyaDiari.com

El PSOE ha obtingut a Andalusia la victòria més amarga en els 40 anys de democràcia a l'Estat espanyol. Els socialistes han guanyat les eleccions amb 33 diputats, però les esquerres no tindran la majoria en la comunitat més gran d'Espanya. I no podran governar sobretot per la irrupcióde Vox, el partir d'ultradreta que per primer cop ha entrat en un parlament i ho ha fet amb 12 diputats de 109, un resultat històric i que de ben segur sacsejara el panorama polític espanyol. 

La majoria absoluta a Andalusia es troba als 55 diputats, de manera que Juanma Moreno, candidat del PP, podria ser el pròxim president de la Junta d'Andalusia, gràcies als vots de Ciutadans i Vox.

Vox ha esdevingut la gran notícia de les eleccions andaluses
Vox ha esdevingut la gran notícia de les eleccions andaluses | Catdiario

Els resultats definitius a les eleccions andaluses

PSOE:  33 diputats 

PP:  26 diputats 

Ciutadans: 21 diputats

Podem: 17 diputats 

Vox: 12 diputats 

Resultats definitius
Resultats definitius | CatalunyaDiari.com

 

El Parlament d'Andalusia compta amb 109 diputats. La majoria absoluta s'obté amb 55. Tot fa preveure, doncs, que la dreta pugui governar per primera vegada a Andalusia gràcies als vots de Vox. Cal tenir en compte que només hi ha dues variables alternatives, i són improbables: El PSOE hauria de pactar amb el PP o amb Ciutadans i Podem a la vegada, unes aliances gairebé impossibles tenint en compte que el cicle electoral tot just comença a Espanya, amb eleccions municipals i en moltes comunitats al maig i amb un possible avançament electoral al Congrés dels Diputats el proper 2019.

El PP i Ciutadans, doncs, hauran de negociar amb Vox la investidura de Juanma Moreno, candidat del PP  a la Junta d'Andalusia. Caldrà veure les condicions del partit d'ultradreta, que en el seu programa prometia convertir tot el sòl d'Andalusia en urbanitzable, derogar la Llei de Violència de Gènere o prohibir la sanitat pública als immigrants il·legals.

PP i PSOE marquen perfil propi per liderar el canvi a Andalusia

La nit electoral, però, ha evidenciat que l'entesa entre Ciutadans i PP no serà senzilla. Juanma Moreno, candidat del PP, anunciava que presentaria candidtaura, assumint la seva segona posició a les eleccions. Tot i que Ciutadans ha quedat lluny dels populars, Albert Rivera ha volgut marcar perfil propi i ha avisat que també presentaran candidatura, de manera que caldrà veure si les ganes de canvi pesaran més a l'estratègia política estatal.

Cal tenir en compte que PP i Ciutadans es disputen l'hegemonia de la dreta arreu de l'Estat i qualsevol moviment a Andalusia s'haurà de llegir també en clau de Madrid. Els pactes, doncs per conèixer el nou president de la Junta, sembla que van per llarg.

Absència dels membres de taula a Sanlúcar

Diverses incidències han estat les protagonistes d’aquesta jornada electoral a Andalusia. Les que més destaquen són el retard en l’obertura d’alguns col·legis, la desaparició d’algunes paperetes o la tensa situació que ha viscut Susana Díaz en ser increpada a Sevilla, entre altres. Després d’haver finalitzat el dia, fem un repàs per tots els fets destacables d’aquest 2 de desembre amb els quals s’inicia la nova Junta.

La més destacable ha estat el  retard en l’obertura d’alguns col·legis electorals  provocant que passades les 22.00 hores de la nit encara estiguessin oberts i que els primers resultats de les eleccions no es coneguessin fins ben entrada la nit.

Sanlúcar de Barrameda ha estat el protagonista d’aquesta jornada electoral. El col·legi Guadalquivir ha obert les seves portes al electors amb dues hores de retard perquè «cap membre de la mesa s’ha presentat, ni tan sols els suplents». D’aquesta manera ho ha reconegut la mateixa Rosa Aguilar, consellera de Justícia i Interior a Andalusia, i a més a més també ha admès que «la Junta Electoral ha suspès temporalment la votació en les taules perquè faltaven les paperetes d'Equo».

Juan Marín, Susana Díaz, Teresa Rodríguez y Juanma Moreno, candidatos a la presidencia de la Junta de Andalucía
Juan Marín, Susana Díaz, Teresa Rodríguez i Juanma Moreno, candidats a la presidència de la Junta d'Andalusia | Cedida

 

Però Sanlúcar no és l’únic municipi que ha tancat els seus col·legis més tard. Aguilar ha confirmat que a Còrdova  també s’han registrat dues situacions inesperades. Per una banda, el col·legi Concepción Arenal  ha obert «amb  45 minuts de retard»  i, per l’altra, el centre cívic de Lepanto  ho ha fet amb  19minuts  de retard. Tanmateix la consellera no ha entrat en detalls i no se sap el motiu d’aquests incidents.

Susana Díaz, increpada a Sevilla

Per la seva part, Susana Díaz ha estat increpada pels apoderats de Vox  quan ha volgut exercir el seu dret a vot al col·legi públic Alfares, al barri de Triana a Sevilla, acusant-la de que el seu partit porta  «40 anys robant». Una situació que no ha agradat als electors que es trobaven presents i que els han recordat que «estem en un col·legi». A més, el PSOE-A ha anunciat que es prendran mesures legals per denunciar aquests fets.

Finalment, el Partit Animalista, PACMA, també s’ha vist afectat, ja que en col·legis de Sevilla i Jaén no han estat col·locades les seves paperetes, impedint que els votants disposessin de totes les alternatives polítiques. Però, a més, a Jerez de la Frontera han aparegut tallades  i PACMA ha denunciat el boicot que han sofert durant aquesta jornada electoral.