Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra després de la seva reunió amb Pedro Sánchez (06-02-2020)

El canvi de plans inesperat de Torra que capgira la política catalana

El president plenteja frenar l'avançament electoral per donar temps a la reordenació de JxCat

Quim Torra després de la seva reunió amb Pedro Sánchez (06-02-2020)
Quim Torra sospesa deixar l'avançament electoral per la tardor | Getres

«Aquesta legislatura ja no té més recorregut polític. Arriba al seu final». Amb aquestes paraules iniciava el president Torra, fa dues setmanes, la seva compareixença per anunciar que, després d'aprovar els pressupostos, anunciaria la data d'un avançament electoral a Catalunya. El que tothom va interpretar com una convocatòria immediata, que podia dur a les urnes a finals de maig o durant el mes de juny, podria prendre ara un recorregut una mica més llarg —tot i que el mateix Torra va anunciar que ja no n'hi havia.

Eleccions a la tardor

Els darrers dies han anat 'in crescendo' uns rumors que avui ha alimentat la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó: els comicis catalans podrien no celebrar-se fins passat l'estiu. «No sabem quan seran les eleccions catalanes», ha dit la consellera en la seva roda de premsa d'aquest dimarts, 11 de febrer, i ha explicat que «en cap moment» es va parlar d'una data immediata. Cal recordar, però, que el clima d'esgotament i de friccions entre socis feien, aquella setmana, que l'ambient electoral semblés irrespirable.

Budó  ha descartat que les eleccions se celebrin en el període mínim legal establert, els 54 dies clavats després d'una eventual convocatòria just després de l'aprovació dels pressupostos. Torra donarà més marge i això descarta el mes de maig com a data electoral. Els comicis seran com a molt aviat al juny —com ja va explicar CatalunyaDiari—, però cada cop guanya més força l'opció de deixar passar l'estiu i plantejar un avançament electoral de cara a la tardor.

Més temps per a la reordenació postconvergent

L'anunci d'avançament de  Torra ha servit perquè Euskadi i Galícia, per desmarcar-se'n, hagin avançat els comicis al 10 d'abril. Ara, el president català podria situar la data dels comicis al Parlament a la tardor, malgrat que fa dues setmanes, algunes veus de JxCat li demanaven una convocatòria imminent.

Els postconvergents necessiten temps per resoldre com encaixaran totes les peces del seu espai polític, la fórmula i els lideratges amb què encararan aquesta nova convocatòria electoral amb l'objectiu, com van aconseguir el 2017, de capgirar les enquestes que donaven per fet el 'sorpasso' d'ERC. Malgrat que l'arribada de les eleccions a Catalunya semblava imminent fa escassos dies, sembla que l'opció de les urnes es va prorrogant. Però alerta: què passarà quan Torra quedi definitivament inhabilitat, previsiblement a la primavera? El tauler polític pot tornar-se a capgirar.

També et pot interessar...