Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cadires apilades de la terrassa d'un bar

Un 30% de les empreses catalanes podrien desaparèixer per la pandèmia de coronavirus

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, parla de «desastre total» i exigeix a l'Estat «molta més implicació»

Cadires apilades de la terrassa d'un bar
El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha avisat que fins a un 30% dels negocis catalans podrien desaparèixer per la pandèmia | Pixabay

El conseller d'Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, ha alertat que entre el 25 i el 30% dels negocis catalans hauran de tancar per la pandèmia, segons els indicadors que té el seu Departament i que ha dit que coincideixen amb les estimacions dels Gremis de Restauració i Pimec.

En una entrevista a RAC 1, el conseller ha reclamat al govern espanyol que emeti deute per «aguantar» els negocis uns mesos fins que, previsiblement, l'inici de la vacunació millori la situació, de manera que s'evitaria «una mortalitat altíssima». «Per què té por de recórrer a l'endeutament per salvar les empreses? Tenen capacitat de foc i endeutament, per què no l'utilitzen tot?», ha demanat.

Tremosa avisa d'un «desastre total» i exigeix a l'Estat «molta més implicació»

El conseller ha exigit «molta més implicació» de l'Estat en el rescat dels sectors afectats i ha assegurat que es tracta d'una demanda «d'absolut consens». Segons ha apuntat, mesos després del primer tancament sobretot els negocis relacionats amb el turisme –comerç, restauració i immobiliari- han caigut «a plom» amb uns indicadors de «desastre total», amb caigudes d'entre el 70 i el 85%.

En aquest sentit, el conseller ha reclamat al govern espanyol que s'endeuti i ha recordat que Catalunya no pot fer-ho des del FLA de Cristóbal Montoro del 2012. En ser preguntat sobre si s'hauria pogut demanar poder tornar a emetre deute en la negociació dels pressupostos a l'Estat, Tremosa ha dit que «s'hauria pogut posar sobre la taula» però ha admès que ni ERC ni JxCat ho van arribar a fer perquè era una opció que el govern espanyol «ni contemplava».


El conseller ha defensat que el Govern està fent «esforços» per ajudar els sectors i ha dit que el seu Departament el darrer trimestre de l'any haurà destinat uns 220 MEUR en subvencions, mentre que el pressupost total de què disposa –sense Universitats- és de 270 MEUR.

Aragonès defensa el suport als PGE per a poder superar la crisi econòmica

Cal al dir que aquest diumenge, en una entrevista concedida a 'La Vanguardia', el vicepresident Pere Aragonès ha defensat el suport d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) davant la dramàtica situació generada per la pandèmia de Covid-19. «Enmig de la pandèmia més important de l'últim segle, amb la caiguda més gran del PIB de la nostra història, el no a tot no és una opció. Si algú està en disposició d'aconseguir un pacte millor, que ho faci», ha insistit el republicà, que exerceix actualment les funcions de president. 

Entre altres acords, Aragonès ha destacat la possibilitat de gestionar des de Catalunya l'Ingrés Mínim Vital, millorar les inversions i fins i tot la possibilitat que la Generalitat accedeixi al Consorci de la Zona Franca. «Aconseguim més amb 13 diputats al Congrés que no pas assistint als 30 o 40 consells de política fiscal de la història», ha assenyalat.