Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, al ple del Parlament

El pla de Torra perquè Junqueras vagi a Estrasburg causa un nou enfrontament entre JxCat i ERC

Les declaracions de Budó aquest dimecres es van interpretar com una mesura de pressió a ERC

El president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, al ple del Parlament
Discrepàncies entre els socis de govern per les declaracions d'aquest dimecres de la consellera Budó. | Catalunya Diari

Nou enfrontament entre Junts per Catalunya i ERC, en aquest cas per desavinences sobre l'actuació del govern en relació a la possible excarceració d'Oriol Junqueras perquè dilluns vinent, 13 de gener, assisteixi com a eurodiputat al ple del Parlament Europeu a Estrasburg. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó va assegurar aquest dimecres que el govern establiria mecanismes per excarcerar Junqueras al marge de la decisió sobre aquesta qüestió que aquest dijous ha de prendre el Tribunal Suprem. El mecanisme seria, 'a priori', un permís extraordinari; una maniobra que des d'ERC no es veuria amb bons ulls perquè seria jurídicament poc justificable per la causa per la qual es vol sol·licitar.

La resposta va arribar aquest mateix dimecres al vespre de part de l'advocat del president d'ERC,  Andreu Van den Eynde, que va qualificar de «món de fantasia» la proposta plantejada per Budó. Les paraules de la portaveu del Govern han comportat malestar entre els dos socis:  la maniobra s'ha vist com una mesura de pressió des de JxCat a la conselleria de Justícia, que lidera Ester Capella (ERC) i al mateix Oriol Junqueras, que es veuria obligat a triar sortir a través d'un mecanisme sense la cobertura de la Justícia o obeir la decisió del Suprem —en el cas que, com sembla se li impedeixi la sortida.

Budó desfà l'embolic de declaracions

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha intentat desfer la troca aquest dijous. Budó ha dit que espera que el Tribunal Suprem acati la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i que serà «quan això passi» quan el Govern serà «diligent» perquè el líder d'ERC pugui assistir al ple de l'Eurocambra  de dilluns com a eurodiputat.

En una entrevista a Onda Cero, Budó ha matisat així el posicionament de la roda de premsa posterior al consell executiu de dimecres, quan va dir que el Govern té «clar», per indicacions del president, Quim Torra, que garantirà que Junqueras pugui assistir a Estrasburg «sigui quin sigui el mecanisme». La portaveu també ha expressat que com a govern no interferiran en cap moment en la defensa jurídica de Junqueras, de qui depèn la petició, per exemple, de permisos penitenciaris.

Preguntada per si el Govern acceptarà la decisió del Suprem en cas que aquest dicti que Junqueras no ha de ser excarcerat per anar a Estrasburg, Budó ha dit que «això no correspon al Govern», sinó a la defensa del president dels republicans.

També et pot interessar...

El govern català, «preparat» per facilitar l'assistència de Junqueras a Estrasburg

Junqueras, escollit vicepresident primer dels Verds-ALE, quarta força a l'Eurocambra