Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Palo Casado i Santiago Abascal.

PP i Vox, alternativa real al govern espanyol: Una enquesta els situa al límit de la majoria absoluta

Segons l'estudi, que publica '20 Minutos', les dues formacions podrien obtenir fins a 167 escons, a 9 de la majoria

Palo Casado i Santiago Abascal.
Els líders del PP i Vox, Pablo Casado i Santiago Abascal, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El PP i Vox planten cara i, si ara se celebressin eleccions a les Corts Generals, podrien estar en condicions de formar govern. Aquesta és una de les principals conclusions que s'extreu del baròmetre del mes de novembre que ha elaborat l'empresa DYM per al diari '20 Minutos' entre els dies 18 i 20 d'aquest mes i que es publica aquest dijous, 26 de novembre. La suma de les dues formacions se situaria en 160-167 escons, a un còmode distanciament del PSOE i Unides Podem, que junts sumarien entre 126 i 132 escons.

El PP i Vox, alternativa real al govern espanyol actual

D'entre les dues sumes, la de PP i Vox és, òbviament, la més propera a la majoria absoluta, de la qual els separarien nou escons, segons els pronòstics més favorables. Una eventual abstenció de Ciutadans, a qui les enquestes pronostiquen una pujada fins als 15-17 diputats, seria suficient perquè Pablo Casado i Santiago Abascal poguessin formar govern; però si els d'Inés Arrimadas volguessin sumar forces amb el PSOE i Unides Podem, els números encara no els sortirien i quedarien a una trentena de diputats de la majoria absoluta.

Tot plegat eleva el PP i Vox a una alternativa de govern real a Espanya davant el desgast de l'executiu central passats els primers mesos de govern i la lleugera recuperació que obtindria la dreta i que li permetria, si les enquestes s'acomplissin, arribar a la Moncloa. La legislatura no 'caduca' fins el mes de novembre de 2023 i el recorregut és llarg, però el cert és que la dinàmica actual dona opcions veritables a l'alternativa de Casado i Abascal.

Empat tècnic al capdavant del Congrés entre el PSOE i el PP

Fredament, els números donen un empat tècnic entre el PSOE i el PP al Congrés dels Diputats. La formació que lidera Pedro Sánchez obtindria entre 103 i 106 escons (entre 14 i 17 menys que ara) i el 23,6% del vot; mentre que al PP, amb només una dècima menys que els socialistes, la forquilla de diputats és pràcticament idèntica, molt poc per sobre: entre 104 i 107 diputats, entre 15 i 18 més que ara.

Per darrere, Vox seria tercera força passant dels 52 diputats actuals a 56-60; Unides Podem cauria rotundament dels 35 escons als 23-26 i Ciutadans creixeria dels 10 diputats als 15-17.