Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern

És cosa de 3: Una enquesta confirma que Aragonès, Borràs i Illa es disputen el 14-F

El CEO situa les tres formacions a l'entorn de la trentena de diputats, amb un lleuger avantatge per ERC

L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern
ERC, JxCat i el PSC es juguen la victòria a les eleccions al Parlament el proper dia 14 de febrer. | Cedida

Les eleccions autonòmiques a Catalunya se les jugaran ERC, JxCat i el PSC. Això és el que es desprèn de les darreres enquestes electorals publicades a Catalunya i també de la darrera, que publica aquest divendres, 29 de gener, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El darrer baròmetre dona un lleuger avantatge a ERC, seguida de molt de prop per Junts per Catalunya i amb el PSC a una mica més de distància, però les tres formacions se situen a l'entorn de la trentena de diputats, cosa que consolida un escenari pràctic de triple empat i on qualsevol dels tres partits pot acabar imposant la seva força.

ERC, JxCat i el PSC, a l'entorn de la trentena de diputats

Així, segons l'estudi, els republicans guanyarien les eleccions amb 34-35 diputats però JxCat retalla distàncies i se situaria frec a frec amb 32-34. El PSC es quedaria en tercera posició obtenint 26-29 diputats, però molt a prop de les dues principals formacions independentistes. Per darrere, com a quarta força política, se situaria Ciutadans, que ve de ser la força més votada i perdria dos terços de la seva representació: cauria fins als 12-13 escons.

El PP (9) i la CUP (8) doblarien resultats respecte les últimes eleccions, Catalunya En Comú Podem es quedaria amb 6-8 diputats i Vox irrompria al Parlament amb 5-6 escons. El PDeCAT en canvi es quedaria fora de la cambra catalana, però obté una intenció de vot del 2,3% que no fa impossible la seva permanència a la cambra del Parc de la Ciutadella.

El sondeig preveu una participació del 62% i un 33,7% d'indecisos. El vot independentista superaria per primera vegada el 50% situant-se en el 51,2% sumant els vots d'ERC, JxCat, la CUP i PDeCAT, i la majoria de diputats independentistes es podria ampliar a 74-77 escons, respecte dels 70 que té actualment.

Ja s'ha celebrat el primer debat de la campanya

Tot plegat se sap una estona després del primer debat electoral per al 14-F en les primeres hores de campanya. Els pactes postelectorals i els atacs al candidat del PSC, Salvador Illa, han centrat el primer debat dels presidenciables, organitzat per 'La Vanguardia' aquest divendres. La gestió els fons europeus, les propostes per la recuperació econòmica, la situació sanitària provocada per la crisi de la covid-19, i l'habitatge han enfrontat els partits. La pandèmia ha deixat el procés sobiranista en segon pla.

Illa ha promès que es presentarà a la investidura per presidir la Generalitat si guanya les eleccions. L'exministre ha insistit que no governarà amb cap partit independentista, i s'ha enganxat amb el candidat d'ERC, Pere Aragonès, per la gestió de la pandèmia. Els candidats i candidates han portat mascareta al llarg de tot el debat.