Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu del Ple de Parlament de Catalunya

L'última enquesta prohibida a Catalunya deixa al PDeCAT amb peu i mig al parlament

Publicada per 'El Periòdic d'Andorra', l'estudi demoscòpic dona una novetat important a la cambra

Imatge del Parlament de Catalunya amb diversos diputats asseguts als seus seients
L'última enquesta prohibida a Catalunya dona importants novetats al Parlament. | Cedida

A tres dies de les eleccions autonòmiques, Catalunya viu pendent del que passi el proper diumenge, 14 de febrer, a les urnes. Des de la mitjanit de dimarts, no es poden publicar enquestes: la llei electoral prohibeix la seva publicació en els cinc dies previs als comicis. Ara bé, això no impedeix que mitjans internacionals ho facin i que els seus resultats siguin consultables des de l'Estat espanyol.

Així ho fa des de ja fa anys el 'Periòdic d'Andorra', que entre dimarts i dissabte publica un 'tracking' diari. Aquest dijous, l'enquesta dona una novetat substancial al Parlament, que seria encara més multicolor.

La llei electoral prohibeix publicar enquestes en els cinc dies previs a les eleccions

«Durant els cinc dies anteriors al de la votació, queda prohibida la publicació, difusió o reproducció de sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació». Amb aquestes paraules, la LOREG prohibeix, en el seu article 69.7, que els mitjans de comunicació publiquin sondejos o fins i tot en difonguin directament els resultats. És per aquest motiu que tan sols mitjans internacionals, com 'El Periòdic d'Andorra', publiquen enquestes sobre les eleccions a Catalunya.

La Junta Electoral desestima el recurs de TV3 i torna a donar la raó al PDeCAT

En un altre ordre de coses, la Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra la resolució dictada per la Junta Electoral Provincial de Barcelona per compensar el PDeCAT pel que fa a la seva cobertura de la campanya electoral. A la resolució inicial, la junta considerava que la cobertura informativa de la campanya electoral «vulnera l'obligació de proporcionalitat», i per això li va obrir un expedient per infracció electoral, decisió que la corporació va recórrer i que ara desestima la JEC. Fonts de la CCMA han defensat en declaracions a l'ACN que el seu pla de cobertura contempla el compliment de la llei, «però al llarg de la campanya, i la campanya no s'ha acabat».

«Per això no estem conformes amb aquesta resolució», han dit aquestes fonts. En el seu acord, la JEC ha desestimat el recurs de la corporació i ha confirmat íntegrament l'acord de la Junta Electoral Provincial de Barcelona. El passat diumenge la junta provincial forçava a la seva resolució a la CCMA a redistribuir els temps dedicats a cada partit d'acord amb els resultats de les últimes eleccions. A més, l'obligava a compensar el «desequilibri» patit pel PDeCAT, que es queixava que és el partit amb menys temps excepte Vox, quan hauria ser el segon que en tingués més.

En un segon acord de dimecres, la junta provincial admetia defectes de forma en la resolució que va emetre contra la CCMA per la cobertura electoral arran de la queixa del PDeCAT. En aquest text, esmenava els errors i tornava a obrir un expedient sancionador contra la CCMA, en concret en la persona del seu president. A més, proposava una sanció entre 300 i 3.000 euros. La corporació havia al·legat que no s'havia seguit la normativa, que només s'havia donat tres dies per presentar al·legacions, que no s'havia nomenat un instructor i que tampoc s'havia fet una proposta de sanció.