Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern

Tot obert a Catalunya: Una enquesta deixa entreveure un triple empat a les eleccions

El sondeig reflecteix per primera vegada una victòria electoral de JxCat, que superaria ERC en escons

L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern
Les eleccions al Parlament 2021 seran d'allò més renyides, segons les darreres enquestes. | Cedida

Una nova enquesta electoral pronostica que Catalunya es troba molt a prop d'un triple empat als propers comicis autonòmics, que se celebraran d'aquí a poc més d'un mes, el proper 14 de febrer. 'Electomania' ha fet pública aquest divendres, 8 de gener, al migdia, una nova enquesta que situa Junts per Catalunya, ERC i el PSC en una situació pràcticament d'empat tècnic. La victòria, de fet, seria per al partit de Carles Puigdemont, que obtindria 34 escons; seguit de molt de prop per ERC, amb 33. Una mica més enrere, però al cap i a la fi molt a la vora, hi hauria el PSC, que n'obtindria 28.

Un triple empat: JxCat, ERC i el PSC es disputaran la victòria el 14-F

L'enquesta, doncs, deixa diverses lectures. La primera és el 'sorpasso' que JxCat faria a ERC després que els republicans hagin liderat les enquestes durant tota la legislatura. D'acomplir-se, es reproduïria el que ja va passar el 2017, quan els pronòstics apuntaven a una victòria d'ERC, però Junts va donar la sorpresa la nit electoral amb Carles Puigdemont imposant-se a Oriol Junqueras. Caldrà veure, ara, si la tendència es manté, però sembla segur que fins que no es passi per les urnes no es coneixerà qui queda per davant de qui.

Però l'altre titular de l'enquesta d''Electomania' va més enllà. No tan sols JxCat i ERC pugnaran per la victòria el 14-F. També ho farà el PSC, que està notant l'efecte Illa quan fa tan sols uns dies que ha estat nomenat candidat. La crescuda socialista ja es palpa amb aquests 28 escons, a tan sols sis de l'eventual victòria de JxCat que pronostica el sorteig, però caldrà esperar encara uns dies i setmanes per veure el recorregut total que pugui tenir la tirada del ministre de Sanitat entre l'electorat. Tot sembla conduir de manera clara a una situació de triple empat tècnic que es podria acabar resolent a les urnes per molt poc marge de vots.

Cau C's, pugen les altres forces minoritàries

Segons la mateixa enquesta, la quarta força parlamentària seria C's, amb un terç de la seva representació actual: cauria fins als 13 diputats des dels 36 que ha tingut en el darrer mandat, sent el partit més nombrós del Parlament de Catalunya. Per la seva banda, Jèssica Albiach milloraria molt lleugerament els resultats de Xavier Domènech al capdavant de Catalunya En Comú Podem, passant de 8 a 9 escons.

El PP d'Alejandro Fernández i Lorena Roldán obtindria 7 diputats i Vox irrompria al Parlament amb grup parlamentari propi: 'Electomania' li pronostica sis escons. Finalment, la CUP també protagonitzaria un lleuger augment, passant de 4 a 5 diputats. Per darrere, el PDeCAT assoliria un 1,3% dels vots, una xifra que l'aproximaria a l'objectiu de mantenir la representació parlamentària en funció de la seva distribució per circumscripcions.