Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern

Una nova enquesta impulsa Illa i confirma que ERC, JxCat i PSC es disputaran la victòria

El PSC acumula un creixement rellevant en els darrers deu dies

L'hemicicle del Parlament durant la sessió de control del Govern
L'enquesta publicada per 'La Razón' dona un clar creixement al PSC i presenta una situació general de triple empat. | Cedida

Catalnya entra aquest dilluns, 1 de febrer, en la setmana prèvia a les eleccions. Set dies en què la campanya electoral agafarà ritme i on s'aniran succeint les enquestes i sondejos en uns comicis més oberts que mai: sembla consolidat l'escenari general de triple empat i la gran incògnita serà resoldre si una de les formacions implicades —ERC, el PSC o JxCat— assoleix prou suports com per desmarcar-se i endur-se la victòria electoral el proper diumenge dia 14. Falta ben poc però, alhora, hi ha molta campanya per endavant.

Impuls del PSC i triple empat al capdavant

De fet, a les enquestes tan sols els queda una setmana: el proper dilluns, 8 de febrer, és el darrer dia que la llei electoral permet publicar-ne —el pretext és que no influeixin en la lliure decisió dels electors. És per això que els sondejos dels propers dies prenen més relleu que mai. En aquest context s'emmarca el que publica aquest dilluns 'La Razón', elaborat per NC Report i que dona continuïtat al ja publicat pel mateix rotatiu fa deu dies. Respecte llavors, hi ha lleugers descensos d'ERC, C's, la CUP i Vox i una pujada significativa del PSC, que amb els primers dies de campanya guanya un punt percentual i quatre escons.

En l'enquesta, doncs, destaca el ràpid impuls dels socialistes, acostant-se a l''empat tècnic' de JxCat i ERC i presentant batalla per guanyar els comicis: un escenari que ja han plantejat altres estudis demoscòpics i que NC Report sembla ara confirmar. Els socialistes obtindrien 29 diputats i el 19,6% dels sufragis: fa deu dies els en pronosticaveb 25, amb el 18,7% del vot.

La resta del Parlament es dibuixa a grans trets igual, si bé les quatre formacions esmentades —ERC, C's, la CUP i Vox— perdrien un escó cadascuna respecte a allò que s'indicava fa deu dies. ERC (21,2%) mantindria els 32 diputats que té actualment, els mateixos que aconseguiria JxCat, tot i que amb un percentatge més baix de sufragis (19,6%), precisament el mateix que el PSC per assolir els seus 29 escons. El triple empat al capdavant dels comicis pren cada cop més forma.

C's, CUP i Vox es desinflen lleugerament

L'enquesta situa en la quarta plaça C's, amb 13 escons i el 10,8% del vot —un diputat menys que deu dies enrere—, 23 menys que els obtinguts el 2017. En Comú Podem aconseguiria 8 escons, els mateixos que a les darreres eleccions; i el PP n'assoliria també 8, doblant resultats amb Alejandro Fernández al capdavant. 'La Razón' dona 7 escons a la CUP amb poc menys del 6% dels sufragis, mentre que la darrera força parlamentària seria Vox, amb el 5,6% del vot i 6 diputats, assolint grup propi.