Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert dels candidats a les eleccions catalanes del 14-F, juntament amb el presentador del debat de RTVE

Totes les enquestes 'prohibides' ja donen representació al PDeCAT

Aquest dissabte 'El Periòdic d'Andorra' i l'escocès 'The National' publiquen els darrers sondejos de cara a les eleccions de diumenge

Pla obert dels candidats a les eleccions catalanes del 14-F, juntament amb el presentador del debat de RTVE
Les darreres enquestes publicades per mitjans internacionals atorguen representació al Parlament a nou partits polítics. | ACN

Tot i que a l'Estat espanyol està prohibit per la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) la difusió d'enquestes des de la mitjanit del passat dilluns, hi ha dos mitjans internacionals, 'El Periòdic d'Andorra' i l'escocès 'The National' —vinculats al diari 'El Periódico' i 'El Nacional', pròxim a JxCat i Puigdemont—, que des del passat dimarts difonen sondejos de cara a les eleccions de demà. Aquest dissabte, ambdues enquestes, que han anat evolucionant en els seus resultats durant els darrers dies, atorguen representació a nou partits en el futur Parlament de Catalunya.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'enquesta prohibida del diari escocès 'The National' publicada aquest migdia, s'actualitzarà abans que acabi la jornada de reflexió amb un darrer i definitiu sondeig. Des del passat dimarts, aquest mitjà publica un tracking diari —amb projecció del percentatge de vot i els escons, elaborat per l'empresa Feedback— que s'actualitza cada dia amb 200 enquestes telefòniques. Per primera vegada durant la campanya electoral, l'enquesta dona representació a nou partits polítics al Parc de la Ciutadella.

Per la seva banda, el sondeig publicat aquest migdia pel diari 'El Periòdic d'Andorra' és el darrer que publica el mitjà de comunicació andorrà. Segons les dades publicades, nou partits aconseguirien representació, una dada que es va repetint els últims sondejos d'aquest mitjà. Com en cada cita electoral des del 2008, el diari del Principat d'Andorra difon sondejos diaris durant la darrera setmana de campanya, quan a l'Estat espanyol estan prohibits per la LOREG.

La LOREG, una llei de l'any 1985 que es va actualitzar el 2011

Tot i que els partits polítics tenen trackings diaris durant tota la campanya electoral, la LOREG prohibeix que els ciutadans, a través dels mitjans de comunicació, coneguin l'evolució de les enquestes durant els cinc dies previs a les eleccions. L'any 2011, el Congrés dels Diputats va reformar la LOREG, però els partits polítics amb representació no van apostar per reformar aquesta eventualitat i la prohibició de difondre sondejos els darrers dies de la campanya es va mantenir.

Els trackings i enquestes publicats pels mitjans internacionals pal·lien, en part, aquesta anomalia de la llei electoral espanyola.