Eva Parera: «Si li podem treure la majoria a l'independentisme, Manuel Valls serà candidat a la Generalitat»

La número dos de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona dona suport a la plataforma Centrats pel Canvi

La regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, durant l'entrevista amb CatalunyaDiari a la Cambra de Comerç de Tarragona.
La regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, durant l'entrevista amb CatalunyaDiari a la Cambra de Comerç de Tarragona. | Àngel Ullate

En un escenari polític tan fragmentat com és el català, l'arribada de nous noms sempre sacsegen l'actualitat. Manuel Valls va aterrar a Catalunya després de posicionar-se clarament en contra de l'independentisme. Ho feia com a independent, amb un currículum polític brillant on hi destaca haver sigut primer ministre de França, i sota el paraigua de Ciutadans.

Les eleccions municipals a l'Ajuntament de Barcelona van trencar el matrimoni de conveniència entre Valls i C's. Pel polític hispanofrancès era més important impedir que Barcelona estigués liderada pels independentistes que treure a Ada Colau de l'alcaldia. El grup municipal de Ciutadans a la plaça de Sant Jaume es va trencar i Manuel Valls, conjuntament amb Eva Parera, antiga afiliada i alt càrrec de CiU, es van quedar amb la marca de Barcelona pel Canvi. Ara, amb la previsió d'un possible avançament electoral a Catalunya, Parera treballa per enfortir Centrats pel Canvi, una plataforma que pot acabar esdevenint partit polític.

Aquest dimecres, 27 de novembre, a les nou de la nit, qui va ser Senadora per designació del Parlament en dues legislatures, va presentar Centrats pel Canvi a Tarragona, acompanyada per noms importants de la plataforma a la demarcació, com ara Hèctor Álvarez o Carlos Calderón. Centrats va omplir la sala d'actes de la Cambra de Comerç tarragonina un dimecres d'hivern on el Barça es jugava el passi a vuitens de la Champions. Un fet francament molt destacable!

 

«Si podem ser útils per treure la majoria parlamentària a l'independentisme, ens presentarem»

— La primera pregunta és obligada: serà Manuel Valls candidat a la presidència del govern de la Generalitat de Catalunya?

Pregunta obligada però la resposta no pot ser ni un sí ni un no. Ho decidirem en funció de si veiem si podem ser útils o no. La decisió no es prendrà en funció de si podem ocupar, o no, un escó al Parlament. No és aquesta la nostra voluntat.

— I quina és la voluntat de Centrats pel Canvi?

 Si presentar-nos ha de comportar més divisió de vot i reforçar l'independentisme, no ho farem. La decisió la prendrem en funció del que facin la resta de forces polítiques. Estem molt atents, especialment, al que passi a Madrid. Ens preocupa molt el pacte que estan fent i si veiem, ara com ara, que la situació requereix una opció que pugui aglutinar un vot útil que realment sigui útil per poder barrar el pas i treure la majoria parlamentària que té l'independentisme, ho considerarem molt seriosament de presentar-nos. Estem treballant per consolidar el partit per si finalment decidim fer aquest pas.

— Centrats pel Canvi es presenta com a catalans constitucionalistes, no catalanistes. El catalanisme no és constitucionalista?

 Jo represento el catalanisme, en gran part. Ara bé, el catalanisme entès com a no nacionalista. Em sembla un error gravíssim no haver entès què és el catalanisme a Catalunya, Defensar el catalanisme és una manera d'entendre la política a Catalunya. El problema és que el catalanisme s'ha desvirtuat molt i en el moment que Convergència es transforma en un partit independentista, el catalanisme passa a associar-se amb nacionalisme i no té per què ser així. Jo formava part de CiU i no he sigut mai nacionalista.

Imatge de l'acte de presentació de la plataforma Centrats pel Canvi, aquest dimecres 27 de novembre, a la Cambra de Comerç de Tarragona.
Imatge de l'acte de presentació de la plataforma Centrats pel Canvi, aquest dimecres 27 de novembre, a la Cambra de Comerç de Tarragona. | Àngel Ullate

«S'ha de fer una oferta política al milió i mig de persones que en aquestes eleccions han passat a l'abstenció»

— Parlàveu abans de la importància de no fragmentar el vot. Hi ha espai al centredreta català per a tantes marques?

No crec que hàgem de moure'ns en un paradigma de dreta-esquerra. Crec que ara mateix el que reclama la societat és una opció de centre que pugui aglutinar un vot de centreesquerra i un vot de centredreta. Ciutadans en els seus inicis representava això.

— I què li ha passat a Ciutadans?

Quan Ciutadans aconsegueix 36 diputats al Parlament és perquè està representant dues coses. Primer, està representant una opció de centre, clara, que aglutina tant votant de dreta com d'esquerra. I després representa, també, una opció que vol ser útil més enllà d'una sigla pròpia d'un partit. Aquest resultat el perden perquè demostren que deixen de ser útils i perden la centralitat, girant molt cap a la dreta i pactant amb VOX. Però responent a la primera pregunta crec que sí, que hi ha espai per una força com la nostra.

— Per què?

Doncs perquè en aquestes darreres eleccions s'ha produït una novetat, que un milió i mig de persones s'han quedat a casa i no han anat a votar. No han anat a votar en unes eleccions que venien precedides de Barcelona cremant, Tarragona cremant....Si en aquestes eleccions no et mobilitzes, vol dir que realment no hi ha ningú que t'estigui representant. A aquest milió i mig de persones els hi has de donar una resposta, els hi has de fer una oferta política. També estarem molt atents als moviments que faci el Partit Socialista, perquè si aposta per entendre's amb ERC, per governar junts, com sospitem, poden perdre molts vots.

Imatge d'arxiu de Manuel Valls i Eva Parera.
Imatge d'arxiu de Manuel Valls i Eva Parera | ACN

«La deriva de Convergència és per evitar que ERC guanyi unes eleccions»

— Vostè estava a CiU. Per què ha renunciat Convergència a ser la casa gran del catalanisme, el pal de paller de la política catalana?

El dia que ho canvia tot és el dia que Mas ha d'entrar amb helicòpter al Parlament. CiU havia heretat un govern, el tripartit, que havia començat amb les retallades i es veu obligada a fer-ne més. Amb la manifestació d'aquell dia, de l'assetjament al Parlament, aquell dia tan horrorós, Convergència s'adona que la gent no els vol. A més a més, és l'any de la primera gran manifestació de l'11-S i en aquella manifestació Convergència s'hi vol posar al capdavant i Unió no. Convergència es vol posar al capdavant perquè no vol que ERC ho capitalitzi electoralment i la deriva de Convergència, el trencament de CiU, un equilibri que funcionava bé, és per evitar que ERC guanyi unes eleccions.

— I pel que fa a l'altre gran actor de l'independentisme, ERC, considereu creïble aquest gir cap a la moderació que fan els republicans?

En absolut. No és gens creïble. Que un personatge com Gabriel Rufián pugui ser vist, o tractat, com un home amb sentit d'estat, a mi em preocupa molt. Ara bé. ERC es troba en competició electoral amb els socialistes i han intuït que l'entesa entre els dos és perquè un govern conjunt passa per una certa moderació d'ERC.

Eva Parera ha estat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Tarragona presentant la plataforma Centrats pel Canvi.
Eva Parera ha estat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Tarragona presentant la plataforma Centrats pel Canvi. | Àngel Ullate


Comentaris

envia el comentari