Gabriel Rufián el 23 de gener de 2020

ERC s'abstindrà en la votació del sostre de despesa, el primer pas pels pressupostos

Ho ha dit el diputat republicà Joan Margall al Congrés

ERC s'abstindrà en la votació del sostre de despesa al Congrés dels Diputats, un primer pas clau per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Així ho ha anunciat aquest dijous, 27 de febrer, al matí, el diputat republicà Joan Margall en la seva intervenció al Congrés dels Diputats. El gest arriba l'endemà de la primera sessió de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol.

Els republicans han justificat el sentit de vot, el mateix que a la investidura de Pedro Sánchez, per donar «un marge de confiança per a què el diàleg i la negociació puguin avançar». «Vostès estan complint per ara amb el que vam acordar», ha dit el diputat d'ERC Joan Margall al ple d'aquest dijous al matí, i ha afegit que tot i que no estan d'acord amb la senda volen donar «una oportunitat a la mesa de negociació». En canvi, JxCat votarà 'no', tot i que tenia predisposició a abstenir-se.

JxCat i la CUP votaran en contra

El diputat Ferran Bel ha argumentat que si l'executiu vol els vots de JxCat «han de negociar-ho» i ha desvinculat el seu posicionament del «futur de la taula de diàleg». La ministra d'Hisenda,  María Jesús Montero, havia demanat a JxCat a la seva intervenció prèvia que no «bloquegés» perquè s'està «reconduint el diàleg polític» i ha recordat que dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, va dir que no volien que qüestions del dia a dia interferissin en la taula de diàleg. «La senda és millor per a Catalunya» que l'actual, ha dit.

Fonts de  JxCat han explicat que tenien predisposició a abstenir-se però que l'actitud del PSOE, que no ha negociat la senda amb ells, fa que s'hagin decantat finalment pel 'no'. De fet, el discurs de  Bel  semblava indicar una abstenció i el diputat avisava a l'inici que desvinculaven el vot d'aquest dijous de la taula de diàleg perquè «si no, algú podria pensar que per a què continuï se'ls ha de votar tot a favor». La CUP també votarà que 'no' però per altres raons. La diputada Mireia Vehí ha explicat que fan una "esmena a la totalitat a la política del deute" i ha demanat una auditoria del deute.

També et pot interessar...