Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Miquel Sàmper, conseller d'Interior.

La treva al Govern no dura ni un dia: Nou atac entre socis, ara d'ERC a Interior

La no-rebaixa de la petició de pena a Adrián Sas, el motiu de la crítica

Miquel Sàmper, conseller d'Interior.
Miquel Sàmper, conseller d'Interior de la Generalitat, en una imatge d'arxiu. | ACN

Si aquest dimecres al vespre els socis del Govern 'fumaven' la pipa de la pau, el cert és que l'harmonia ha durat ben poc, si és que mai ha arribat a instal·lar-se. ERC ha reclamat a JxCat que «doni la cara» i expliqui perquè Interior no va rebaixar la petició de pena de presó per Adrian Sas, el jove de Vilafranca jutjat pels aldarulls del primer aniversari de l'1-O a Barcelona.

El diputat republicà José Rodríguez recorda que Interior va assumir el compromís adquirit pels grups parlamentaris d'ERC, JxCat, la CUP i els Comuns per tal que la Generalitat es retirés de les causes de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat, fet que comportava la retirada de la pensa de presó, i que finalment no va complir. Rodríguez assegura que la Generalitat «no pot utilitzar la defensa d’un funcionari, en aquest cas un Mosso, per introduir elements repressius» perquè «posa en el punt de mira» els moviments socials.

«La defensa d'un funcionari no es pot convertir mai en una eina per la repressió»

En roda de premsa a Vilafranca, la també diputada al Parlament Rut Ribas reitera que els drets fonamentals han d’estar garantits i que el que «no és tolerable» és que per manifestar-se hi pugui haver demandes de presó. Ribas creu que «cal derogar de forma immediata la llei Mordassa, una llei que va en contra dels drets de la ciutadania i que és més pròpia d’un estat autoritari que d’un de democràtic», afegeix.

Tot i que, com marca la llei, la Generalitat està obligada a prestar assistència jurídica a qualsevol treballador seu que hagi estat agredit i formuli una denúncia, els diputats republicans afegeixen que també està obligada a fer valer els drets fonamentals de la ciutadania. «Aquesta defensa no es pot convertir mai en una eina per la repressió», insisteix Ribas.

Petició de cinc anys i mig de presó

El judici al jove Adrián Sas es va fer a principis de setmana a l'Audiència de Barcelona. La Fiscalia demana per a ell set anys de presó, mentre que la Generalitat optava per demanar-li una pena de cinc anys i mig de privació de llibertat, malgrat que diversos grups parlamentaris, entre ells els dos integrants del Govern —JxCat i ERC— demanaven, com hem dit, rebaixar la petició del Govern.