Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

ERC congela les negociacions amb el PSOE

Volen que l'Estat es posicioni sobre la sentència del TJUE favorable a Oriol Junqueras

Marta Vilalta, Roger Torrent i Teresa Jordà, en una roda de premsa el 19 de desembre de 2019
Marta Vilalta ha explicat que ERC vol conèixer el posicionament de l'Estat respecte la immunitat de Junqueras | Catalunya Diari

Amb la llibertat d'Oriol Junqueras sobre la taula, ERC ha congelat les negociacions amb el PSOE. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat aquest dijous que els republicans no tornaran a asseure's a negociar amb els socialistes sobre la investidura de Pedro Sánchez  fins que no coneguin la seva opinió respecte a la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

En una compareixença, Vilalta ha dit que abans de tornar a dialogar amb el PSOE també volen saber el posicionament de l'Advocacia de l'Estat i que es demostri que s'ha abandonat el «camí de la judicialització» i que s'aposta per la via política. La portaveu d'ERC ha celebrat que s'hagi «trencat el mur de la injustícia» i ha reclamat que l'Estat compleixi les sentències judicials «tal com predica».

El col·lectiu Primer d'Octubre exigeix l'alliberament de Junqueras

El col·lectiu d'ERC Primer d'Octubre havia exigit aquest dijous al matí que la formació aturés totes les negociacions amb el PSOE de cara a la investidura de Pedro Sánchez, mentre Oriol Junqueras no sigui alliberat. A través d'un comunicat, el corrent intern demanava aturar el diàleg mentre el president dels republicans «no pugui ser legítimament i legalment investit com a eurodiputat i rescabalat en els perjudicis causats en la seva persona».

En cas que Junqueras sigui eventualment posat en llibertat, el Col·lectiu Primer d'Octubre entendria que es reactivessin les negociacions PSOE-ERC, però mantindria el 'no' a la investidura, «mentre no s'alliberin tots els presos polítics, s'aturi la repressió i es reconegui el dret a l'autodeterminació». En el comunicat, els militants republicans asseguren que un cop més es demostra que les institucions europees «vulneren drets fonamentals».

A Europa es parla d'«aixecament de la presó provisional»

En la sentència, el tribunal de Luxemburg avala la immunitat de Junqueras, reconeix que tenia immunitat abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu del dia 2 de juliol i que això «implica l'aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe».

En una intervenció al plenari a Estrasburg, el president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha comunicat als eurodiputats la decisió del tribunal de Luxemburg i ha assegurat que ha fet arribar la sentència del TJUE sobre Junqueras als serveis jurídics de l'Eurocambra perquè  «avaluïn com abans millor» els seus «efectes sobre la composició del Parlament».

 

També et pot interessar...

  • Fotos: La «pallissa» dels Mossos a una nena de 15 anys al Camp Nou
  • Un diputat del PSC celebra la sentència sobre Junqueras però no «pels fugits»
  • Tsunami Democràtic reconeix no haver estat a l'alçada: «No posem excuses»