IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ERC crea la nova marca política Diàleg Republicà per esquivar una possible il·legalització del partit

Aquesta és la nova jugada dels republicans enfront de les eleccions del 21-D

L'exvicepresident del Govern i dirigent d'ERC, actualment empresonat, Oriol Junqueras
L'exvicepresident del Govern i dirigent d'ERC, actualment empresonat, Oriol Junqueras | Cedida

A gairebé un mes per les eleccions catalanes del 21 de desembre, el bloc sobiranista aspira a sumar una majoria per abordar el 155 i recuperar les institucions catalanes. ERC ha pres dues decisions sense precedents, amb la intenció d’assegurar la seva continuïtat política, per a que no pugui ser possiblement il·legalitzat.

Tal com ho ha argumentat el diari ‘Ara’, la formació republicana ha presentat dues marques pel 21-D. El republicans catalans han registrat el nom d’un nou partit a les quatre circumscripcions catalanes: Diàleg Republicà. Està format per persones que no estan en la primera línia política, moltes d’elles provinents de les joventuts del partit. El mateix diari explica que Diàleg Republicà es va inscriure dilluns passat, 13 de novembre, al registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior. A part de registrar la nova marca a Catalunya, també ho han fet al País Valencià i a les Illes Balears.

Per les dades que s'han pogut compilar, s'han hagut de recollir unes 5.000 signatures —tal com ho exigeix la llei electoral—, per a la presentació d'un partit sense representació parlamentària —un 0,1% del cens—. Aquesta proposta parteix davant la possibilitat que l'Estat espanyol volgués il·legalitzar ERC. 

Cal recordar que a banda d'Oriol Junqueras, així com els altres cinc consellers vinculats a ERC, que estan sent investigats per part de l'Audiència Nacional, la Guàrdia Civil també ha sol·licitat la incorporació dels portaveus del grup parlamentari al Congrés, Joan Tardá i Gabriel Rufián.
 

El vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, i alguns dirigents del Partit Popular són partidaris d'aplicar la llei de partits, com ja s'ha fet altres vegades en casos d'enaltiment del terrorisme, als partits independentistes catalans.

Oriol Junqueras amb alguns membres de les JERC
Oriol Junqueras amb alguns membres de les JERC | Cedida

 

Un as sota la màniga


Diàleg Republicà es va constituir el passat 13 de novembre. Tenen la seva seu a Mollet del Vallès. El seu representant és un assessor d'ERC a la diputació de Barcelona, però no té cap vincle administratiu amb ERC. Segons la llei de partits: «els partits polítics no podran presentar candidatures que vinguin a continuar o a succeir l'activitat d'un partit declarat judicialment il·legal o suspès. A aquests efectes es tindrà en compte la similitud substancial de les seves estructures, organització i funcionament, de les persones que els componen, regeixen, representen, administren o integren cadascuna de les candidatures i també de la procedència dels mitjans de finançament o materials o de qualsevol altra circumstància rellevant».


Davant el risc d'una possible il·legalització d'ERC, per mantenir la seva proposta sobiranista de Catalunya en el seu programa electoral, els republicans han pres un seguit de mesures per estar preparats en el cas que això succeeixi. «Si s'insisteix en la via unilateral, l'Estat actuarà». Enric Millo ha reconegut que si torna a guanyar l'independentisme fora de la via constitucional, es tornarà a aplicar el 155. D'aquesta manera Diàleg Republicà és el pla B d'ERC en el cas que això passi.


Comentaris

envia el comentari