Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i la portaveu del partit, Marta Vilalta.

ERC insisteix en reprendre la taula de diàleg «com més aviat millor»

Vilalta reclama a l'independentisme «superar la fase de retrets» i de «mirada curta»

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i la portaveu del partit, Marta Vilalta.
Marta Vilalta, acompanyada del coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat al govern espanyol que la taula de diàleg amb la Generalitat es pugui reprendre «com més aviat millor». En roda de premsa telemàtica, Vilalta ha dit que s'ha d'afrontar el conflicte polític català i que, per tant, cal fixar-ne el format, la data i l'ordre del dia. La republicana ha dit que, malgrat no hi ha «concrecions», mantenen les negociacions «obertes» amb el govern de l'Estat.

ERC reivindica el diàleg amb el govern espanyol, però també amb JxCat

La republicana ha apel·lat al consens estratègic de l'independentisme per comptar amb una «unitat» per com avançar. Així, ha dit que s'està parlant i que caldrà abordar el calendari dels «propers mesos». «Hem d'avançar al màxim i superar la fase de retrets i d'una mirada més curta», ha argumentat. Una vegada més, Vilalta  ha dit que ERC té les vies «obertes amb tothom» tant amb el govern espanyol com amb el soci de Govern a Catalunya, JxCat, amb qui ha dit que és positiu que hi hagi un «consens» sobre els passos a seguir. De fet, ha dit que seria positiu que l'independentisme «parlés més» i es poguessin «guanyar confiances, i concretar passos per tal de ser forts».

Sobre la concreció d'un possible escenari electoral, ERC ha defensat estar «parlant de tot», tant de com es posen les bases de la reconstrucció després de la covid-19 com de les bases per culminar el camí cap a la república. «Parlem de tot, entenem que podem parlar de tot i consensuar la major part de coses que es pugui», ha defensat Marta Vilalta. Després d'haver constatat que el govern espanyol obre la porta a no demanar cap més pròrroga de l'estat d'alarma, ERC ha defensat que cal «donar resposta» a les necessitats de la ciutadania per resoldre les «incerteses» existents. Ha defensat prioritzat assumptes socials i econòmics des de l'Estat  per afrontar la situació després de la pandèmia.

«Codecisió i cogestió»

Això sí, han dit que les mesures socials s'han de poder treballar en coordinació entre la Generalitat i l'Estat amb «codecisió i cogestió». Entre les mesures que han proposat hi ha allargar la possibilitat de fer ERTOS mentre hi hagi una «força major», mesures complementàries en l'àmbit de treball, laboral i protecció als drets socials. També per garantir la conciliació de les famílies amb fills o persones dependents, els sense papers i aquelles que pateixen «necessitats urgents».

D'altra banda, han reclamat al govern espanyol que permeti plantejar un  'pla B' per si es produeix algun rebrot de la covid-19. Així, ha dit que en paral·lel a les mesures econòmiques i socials, cal concretar normatives en l'àmbit de la salut pública que permetin donar resposta si es produeix un rebrot sense instruments «agressius», com l'estat d'alarma.