Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

ERC exigeix eleccions immediates però evita forçar Torra a convocar-les

La CUP també critica la decisió d'un Govern que rep el seu suport sovintejat al Parlament

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
Pere Aragonès, coordinador general d'ERC i vicepresident del Govern, en una imatge d'arxiu. | Cedida

La situació política a Catalunya torna a ser moguda. El president de la Generalitat, Quim Torra, serà aquest dijous, 17 de setembre, al Tribunal Suprem, a la vista que haurà de revisar el seu recurs contra la condemna d'inhabilitació dictada el desembre passat per part del TSJC. Celebrada la sessió, es calcula que setmanes després el Suprem confirmarà la inhabilitació del president, que quedarà automàticament suspès del seu càrrec.

ERC i la CUP demanen eleccions, però segueixen sent part imprescindible de la majoria parlamentària

Davant d'aquesta situació, els socis independentistes de JxCat, és a dir, ERC i la CUP, exigeixen a Torra que convoqui eleccions per evitar que sigui la sentència del Suprem qui dicti el 'tempo' dels propers mesos de la política catalana. Els republicans exigeixen cada cop amb més força que el president de la Generalitat convoqui uns comicis que, enquestes en mà, els podrien beneficiar electoralment. També ho fa la CUP, que insta JxCat a pactar la data i recuperar així la unitat independentista.

El cert, però, és que republicans i cupaires exigeixen els comicis i, alhora, segueixen fidels a la majoria independentista que sustenta Torra i el Govern. Sense el suport de les dues formacions, Torra no tindria majoria parlamentària i, en tot cas, ERC i la CUP el podrien collar per anticipar al màxim la convocatòria electoral. Amb tot, però, republicans i cupaires ataquen la decisió de JxCat sense abocar Torra als comicis i —directament ERC i indirectament la CUP—, continuen donant-li suport.

«La millor solució serà la que pactem sense imposicions ni xantatges. ERC proposa controlar els tempos i escurçar la provisionalitat tant com sigui possible», ha dit aquest dimecres el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, des de la tribuna del Parlament. El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha defensat que la unitat de l'independentisme «no es pot construir només en pactar una data electoral» i ha defensat que cal acordar «el què, quin és l'objectiu i com s'aconsegueix abans del quan». En el marc del debat de política general, Batet ha replicat davant la pressió d'ERC i la CUP que «pactar una data electoral no pot ser la solució que es mereix el país davant una possible inhabilitació de Torra».