ERC vol un gest del govern espanyol cap als presos per aprovar els pressupostos

La formació republicana exigirà que demani públicament a la Fiscalia la retirada dels delictes de rebel·lió i sedició

Joan Tardà, al Congrés dels Diputats
Joan Tardà, al Congrés dels Diputats | CatalunyaDiari.cat

El govern espanyol va arribar la setmana passada a un acord amb Podem de cara als pressupostos de 2019, però encara necessita el suport dels partits nacionalistes per poder-los aprovar al Congrés dels Diputats. Les formacions independentistes no estan disposades a fer-ho a qualsevol preu i ERC exigirà que abans es faci un gest envers els líders independentistes empresonats.

Concretament, el partit republicà exigirà al govern espanyol que demani públicament a la Fiscalia que es retirin els delictes de rebel·lió i sedició. La seva intenció no és que el ministeri públic accepti aquesta proposta, ja que són conscients que és autònom, però sí que es faci «un gest» per poder «asseure's a la taula i començar a negociar».

Una petició que no envaeix competències

Des d'ERC creuen que no existeix cap problema en el fet que el govern espanyol faci la petició pública, ja que «així ho preveu l'article vuitè de l'Estatut del Ministeri Fiscal quan indica que el Govern podrà interessar del Fiscal General de l'Estat que promogui davant els tribunals les actuacions pertinents amb vista a la defensa de l'interès públic».

En aquest sentit, el portaveu de la formació republicana al Congrés, Joan Tardà, ha negat que «el govern espanyol instant a la Fiscalia a actuar estigui envaint competències i posi en escac la separació de poders». Per això, assegura que en cas que el PSOE no acceptar les demandes, ERC «no entrarà» en negociacions sobre els pressupostos. «És inamovible», ha sentenciat.

Pablo Iglesias visitarà Oriol Junqueras a Lledoners

Per altra banda, Podem també vol que les formacions independentistes donin el seu suport per tirar endavant els pressupostos. Per això, Pablo Iglesias té la intenció de visitar el president d'ERC a la presó de Lledoners, tot i que encara no hi ha una data fixada per l'encontre.

«Estic convençut que una força d'esquerres no impedirà que els catalans puguin guanyar 900 euros de salari mínim, que es destinin més recursos a la dependència o que es protegeixi els inquilins», ha apuntat el líder de Podem.

En aquest sentit, Gabriel Rufián li ha recriminat a Pablo Iglesias que «en lloc d'anar a pressionar a una cel·la de Lledoners per aprovar els pressupostos del PSOE» no vagi a «pressionar a un despatx de la Moncloa per alliberar a nou demòcrates d'una condemna salvatge, injusta i venjativa».


Comentaris

envia el comentari