Pere Aragonès assegura que «els consumidors són lliures de triar»

ERC guanyaria les eleccions a Catalunya i Ciutadans s'enfonsaria

L'aposta pel diàleg amb el PSOE es veu reforçada per l'enquesta del CEO

El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya presentava aquest 20 de desembre el seu darrer baròmetre, elaborat després de les eleccions espanyoles del 10 de novembre i de l'inici de negociacions entre ERC i el PSOE per desencallar la investidura de Pedro Sánchez. Les dades del baròmetre, doncs, també son les primeres postsentència i després d'un octubre marcat pels aldarulls al carrer i la posada en escena de Tsunami Democràtic.

El CEO torna a demostrar la distància entre el carrer i les xarxes socials. Segons el baròmetre, si avui es fessin eleccions al Parlament de Catalunya, ERC seria la primera força amb un resultat que el situaria entre 38 i 39 diputats, mentre que Junts per Catalunya n'assoliria entre 29 i 31 diputats. En tercera posició hi seria el PSC, que veu com la seva tendència positiva es consolida i obtindria entre 24 i 25 diputats. El darrer guanyador a Catalunya, Ciutadans, és qui patiria la caiguda més forta i es quedaria només amb 14 o 16 diputats. Per darrere hi trobaríem els Comuns, amb una forquilla d'entre 11 i 13, la CUP que podria pujar a 9 o 11 diputats, el PP, amb 4 o 5 diputats i VOX, que entraria per primer cop al Parlament de Catalunya amb 2 diputats.

ERC continua liderant les enquestes

Si bé és ben cert que les enquestes electorals a vegades disten molt de la realitat, el cert és que els republicans fa temps que lideren les enquestes. El baròmetre del CEO, a més, apareix en un moment postelectoral i amb les negociacions amb el PSOE, de manera que el pronòstic reforça la via pactista i demostra una divisió de l'independentisme pel que fa a mètode. Junts per Catalunya aguanta prou bé, tot i que perdria el lideratge independentista, mentre que la CUP recuperaria protagonisme en un Parlament que continuaria fragmentat i on els republicans podrien buscar acords amb l'independentisme més radical o bé podrien mirar a l'esquerra.

Ciutadans s'enfonsa

Una altra clau del baròmetre és la gran caiguda de Ciutadans. Inés Arrimadas va obtenir fins a 36 diputats, però ara arribaria màxim als 16. L'aposta per Lorena Roldán, l'adéu de Rivera, la sensació que el Parlament és tan sols un trampolí per anar a a Madrid i el discurs incendiari passen factura a Ciutadans, que seria quarta força a Catalunya i tancaria un cicle electoral pèssim. 

La caiguda de Ciutadans deixaria un Parlament més fragmentat, és cert, però també amplifica una voluntat de diàleg i d'acord de la majoria dels catalans, també dels no independentistes.