Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Quim Torra, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.

ERC guanyaria de manera folgada les eleccions al Parlament, segons una enquesta de GESOP

Els republicans sumarien 40-41 escons, mentre que JxCat i PSC empatarien en segona posició | La CUP i el PPC doblarien resultats i Cs es desplomaria

Pere Aragonès i Quim Torra, en una sessió de control al Parlament de Catalunya.
Pere Aragonès i Quim Torra, en una sessió de control al Parlament de Catalunya. | ACN

ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 40-41 diputats mentre que JxCat i PSC empatarien en segona posició amb una forquilla de 25-26 escons, segons una enquesta de GESOP que publica aquest dimarts 'El Periódico'. La majoria independentista al Parlament s'ampliaria i passaria dels 70 diputats actuals a 73-75, tenint en compte que la CUP doblaria resultats obtenint 8 diputats.

El PPC també doblaria escons fins als 8, mentre que Ciutadans en perdria la meitat, passant dels 36 actuals a 17-18. Per la seva banda, JxCat en perdria entre 9 i 8. Pel que fa als comuns es mantindrien igual amb 8 i VOX entraria al Parlament amb 4. Així doncs, ERC podria sumar majoria amb JxCat i la CUP però també amb els socialistes i els comuns.

Els partits independentistes no superen el 50% dels vots

L'enquesta s'ha elaborat a partir de 1.455 entrevistes des del 29 d'abril al 8 de maig. ERC i JxCat sumarien un màxim de 67 diputats, per tant, es quedarien a un de la majoria absoluta i dependrien una vegada més del suport de la CUP per reeditar una majoria absoluta independentista. D'altra banda, la suma d'ERC amb PSC i comuns obtindria una forquilla d'entre 73 i 76 escons, superant els 68 que marquen la majoria absoluta.

Pel que fa al percentatge de vots dels partits independentistes, ERC (25,2%), JxCat (16,8%) i la CUP (6,1%) sumarien el 48,1%, quedant-se a dos punts del 50% dels vots.

Ciutadans perdria la meitat de la seva actual representació

Cs és el partit que sortiria més malparat de les eleccions, perdent fins a 18 escons i passant del partit més votat a Catalunya a la quarta posició. Just darrera hi ha un triple empat tècnic de comuns, CUP i PPC amb una forquilla d'entre 7 i 8 escons. I VOX entraria a la cambra catalana sense tenir grup parlamentari amb 4 diputats.

Els 18 diputats que perd Ciutadans superen els 8 que sumen el creixement del PPC i la irrupció de Vox, així doncs, part dels vots que van ser per a Cs en les darreres eleccions ara anirien a parar al PSC.