Pere Aragonès i Marta Vilalta en una reunió de l'executiva d'ERC el 30 de desembre de 2019

ERC pren la iniciativa: La notícia que acaben d'anunciar per avui mateix

ERC arrencarà de forma imminent les negociacions per formar un Govern

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns, 15 de febrer, que de forma «imminent» arrencaran les negociacions per formar un Govern a Catalunya després de les eleccions del 14-F. En roda de premsa telemàtica, Vilalta ha explicat que els republicans volen anar per feina i que no es pot perdre «ni un minut» a començar a parlar amb Junts, CUP i En Comú Podem per impulsar un executiu liderat pel republicanisme d'esquerres.

Els republicans han insistit en l'aposta per confeccionar un govern «ampli» que sumi els independentistes i els sobiranistes. «Nosaltres no fem vetos entre independentistes i sobiranistes. Volem liderar i aconseguir majories àmplies. Ho intentarem tot», ha expressat.

«El país necessita un govern el més aviat possible i ERC estem preparats per liderar el país»

Segons ha explicat la portaveu d'Esquerra, després de fer-se públics els resultats electorals, els republicans han iniciat els «primers contactes» amb independentistes i sobiranistes. Avui, però, el partit celebra reunions «internes» per analitzar dades i planificar la futura negociació per fer el govern ampli. «El país necessita un govern el més aviat possible i ERC estem preparats per liderar el país», ha sostingut la portaveu. Vilalta ha demanat un govern «fort» amb el lideratge d'ERC i ha emmarcat les negociacions amb Junts, CUP i en Comú Podem. Ha tornat a descartar arribar a «qualsevol acord» amb el PSC.

Els republicans han aplaudit que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots a les urnes en ser una fita «històrica» que fins ara no s'havia «acreditat». Aquest fet suposa «guanyar forçar» per apostar pels grans consensos i internacionalment «demostrar que hi ha una clara majoria que vol decidir i ser una república». Esquerra ha celebrat que al nou Parlament hi hagi 82 diputats a favor del dret a l'autodeterminació i l'amnistia i ha destacat que és un missatge «claríssim» pel govern espanyol.

L'aposta per la taula de diàleg surt reforçada

També han afirmat que del 14-F surt «reforçada» l'aposta per la negociació a la taula de diàleg amb l'Estat al voltant de l'amnistia i l'autodeterminació. «Utilitzar la política per resoldre el conflicte polític», ha indicat. Tot i això, Vilalta ha dit que desconeixia si hi havia hagut contactes entre ERC i el govern espanyol després dels resultats del 14-F.