Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, i Laura Borràs, portaveu de JxCat a Madrid.

ERC, JxCat i CUP perdrien suports respecte les últimes eleccions generals, segons el CIS

Amb tot, republicans i postconvergents remunten les dades que els donava el CIS al setembre

Gabriel Rufián, portaveu d'ERC a Madrid, i Laura Borràs, portaveu de JxCat a Madrid.
ERC i JxCat perden suports, però els republicans amplien distàncies amb els puigdemontistes. | ACN

El baròmetre del mes d'octubre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) dona una doble lectura a les tres candidatures independentistes que es van presentar a Madrid a les eleccions del passat 10 de novembre de 2019. D'una banda, com ja s'havia vist en anteriors baròmetres, cap de les tres seria capaç d'igualar els resultats obtinguts el 10-N. De l'altra, ERC i Junts per Catalunya remunten lleugerament les dades que els pronosticava el mateix CIS el mes passat.

ERC i JxCat augmenten respecte el CIS de setembre, però cauen respecte el 10-N

Anem a pams. ERC té a dia d'avui 13 diputats al Congrés gràcies als 875.000 vots que va obtenir ara fa onze mesos, un 3,6% del total espanyol. El CIS fet públic aquest dijous, 15 d'octubre, pronostica que els republicans baixarien fins al 3,3% dels sufragis. Són tres dècimes menys, però un augment a tenir en compte respecte al setembre, quan s'augurava un 2,8% dels vots per als republicans, que recuperen mig punt i són el partit independentista que més creix.

ERC amplia la distància que els separava amb Junts per Catalunya: d'1,1 a 1,5 punts. La candidatura liderada per Laura Borràs obtenia al novembre de 2019 un total de 530.000 vots, un 2,2% del total. Aquest mes, el CIS els situa amb un 1,8%, una dècima més que al setembre. Cal tenir en compte que el CIS no distingeix entre JxCat i el PDeCAT, que concorrerien per separat a Madrid tal com passarà a les eleccions autonòmiques al febrer, amb la qual cosa els suports de JxCat serien previsiblement més baixos i caldria veure quin percentatge s'endurien des del Partit Demòcrata.

La CUP cau respecte el mes passat

També patiria una important pèrdua de suports la CUP, que a les eleccions generals de fa un any, les primeres a les quals es presentava, obtenia 247.000 sufragis, poc més de l'1%. Ara, la formació anticapitalista veuria reduïdes les seves forces a la meitat, i és que el CIS del mes d'octubre els dona un 0,5% dels vots. Això representa un descens respecte el 0,6% que pronosticava l'estudi corresponent al mes de setembre.