Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Ernest Maragall en un míting d'ERC el 2019.

ERC 'passa' de JxCat i fa un favor a Ada Colau en la darrera polèmica a Barcelona

La formació que lidera Elsa Artadi a la capital catalana volia reprovar l'alcaldessa per la seva 'escapada' per Reis

Pere Aragonès i Ernest Maragall en un míting d'ERC el 2019.
Pere Aragonès i Ernest Maragall en un míting d'ERC el 2019. | ACN

Gest d'ERC cap a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que de retruc deixa a l'estacada Junts per Catalunya amb una proposta amb què els de Carles Puigdemont volien endur-se el protagonisme dels primers compassos de l'any a la ciutat. Els republicans s'han mostrat molt freds davant la proposta de JxCat de reprovar, en el proper ple municipal, l'alcaldessa de la ciutat per la seva escapada familiar, al voltant del dia de Reis, a una casa rural del municipi de Sant Feliu de Pallerols, a la comarca de la Garrotxa.

Una escapada a la Garrotxa molt criticada, tot i que no trencava cap restricció del Procicat

Colau hauria marxat cap a l'escapada familiar el dia 5 de gener i n'hauria tornat abans del dia 11. Malgrat no trencar cap de les restriccions imposades pel Procicat —podia marxar quan ho va fer i, en tornar a casa, aquesta era una de les excepcions previstes a les restriccions de confinament municipal—, l'alcaldessa ha rebut sonores crítiques des d'alguns partits de l'oposició, que li retreuen haver abandonat Barcelona malgrat les adversitats sanitàries i meteorològiques, davant les previsions de l'arribada del temporal Filomena.

El cas es va conèixer fa uns dies a través de les xarxes socials, quan es va revelar que diversos veïns del poble havien hagut d'ajudar el personal de seguretat de Colau a netejar de neu el camí que donava accés a la casa on s'allotjava l'alcaldessa de Barcelona perquè hi poguessin arribar.

JxCat es queda pràcticament sol en la reprovació a Colau

Aprofitant l'embranzida política generada per la polèmica de l'escapada de Colau a la Garrotxa, Junts per Catalunya va llençar la proposta de reprovar l'alcaldessa al proper ple a la ciutat. Com és evident, als cinc regidors de la marca de Puigdemont li calen adhesions perquè la reprovació es faci efectiva. Per ara, s'hi han sumat els quatre regidors de C's, i s'està a l'espera de la decisió que prenguin Barcelona pel Canvi (2) i el PP (2).

Encara que tots ells sumin, però, seria indispensable el suport d'ERC per contrarrestar els 18 regidors que suma el govern municipal, de Barcelona en Comú i el PSC. Els deu regidors republicans, però, sembla que no estan per la labor. El portaveu de la formació a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha apuntat que «en aquests moments, aquest espectacle no és el millor», mentre que la portaveu adjunta, Elisenda Alamany, ha dit que «Barcelona té altres prioritats en què nosaltres estem centrats; tota la resta ens desvia de l'objectiu polític».

ERC, doncs, ha optat per donar un cop de porta a la proposta llençada per Junts per Catalunya i es posiciona en aquesta ocasió a favor d'Ada Colau, salvant-la de la reprovació del ple que presideix. Un posicionament dels republicans que, enmig de la precampanya electoral, ja els ha costat retrets a les xarxes per 'passar' de la proposta del soci independentista —JxCat— i sumar amb les forces progressistes del govern de la ciutat —BComú i el PSC.