Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez

ERC i PDeCAT, en alerta per si Pedro Sánchez es queda el superàvit dels ajuntaments catalans

Els republicans pensen que l'executiu central es pot sentir temptat d'utilitzar els diners dels ajuntaments | Des del PDeCAT no s'ho volen creure però no ho descarten: «estan superats»

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
La greu afectació que el coronavirus està causant a l'economia podria provocar que l'executiu espanyol apostés per quedar-se amb el superàvit dels consistoris. | Europa Press

Les mesures de confinament, impulsades per l'executiu espanyol de cara a frenar l'expansió del coronavirus arreu del territori espanyol, tenen gravíssimes conseqüències econòmiques. L'aturada de molts sectors productius, i la multiplicació dels ERTOs com a mecanisme de supervivència a l'actual crisi, està posant els comptes públics de l'estat espanyol contra les cordes. En aquest context, el govern de coalició, PSOE i Unidas Podemos, necessita ingressos i cerquen  noves vies. Una d'aquestes vies podria ser quedar-se amb el superàvit dels consistoris municipals d'arreu de l'Estat.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

L'alerta més clara sobre aquesta situació la llançava aquest cap de setmana el secretari d'organització del PDeCAT i diputat al Congrés, el tortosí Ferran Bel, mitjançant una piulada al seu compte personal de Twitter.

En declaracions a CatalunyaDiari, l'alt càrrec del partit independentista ha explicat que «el govern espanyol  ha compromès molt poca despesa i està patint una  reducció d'ingressos  brutals. Estan superats, Segons dades del Banc d'Espanya, en el tercer trimestre de l'any passat el  superàvit  dels  consistoris  era de, aproximadament, 28.700 milions d'euros. En la situació actual, podrien tenir la temptació de confiscar».

«Ara bé», ha afegit Bel, «no li vull donar credibilitat a aquest globus sonda, els diners dels ajuntaments han d'estar a disposició de la  recuperació  econòmica. Els consistoris podrien generar un efecte tractor sobre les economies locals». En una línia semblant s'han manifestat alts càrrecs d'Esquerra.

«Ho voldran fer»

El diputat republicà al Congrés, el tarragoní Jordi Salvador, ha assegurat que «es tracta d'un globus sonda i crec que sí, que ho voldran fer». La seva companya de files, Raquel Sans, diputada al Parlament i ponent de la llei pressupostària del govern català, ha declarat, a CatalunyaDiari, que «seria un escàndol inadmissible que el Gobierno fes això. A la videoconferència amb els consellers d'Economia de les Comunitats Autònomes es va posar sobre la taula la possibilitat que els  ajuntaments  poguessin utilitzar el superàvit».

Esquerra s'ha mostrat especialment  bel·ligerant  amb aquest aspecte, impulsant un front comú de batlles, entre els quals es troben els alcaldes de Tarragona i Lleida, Pau Ricomà i Miquel Pueyo, per exigir a l'Estat que permeti disposar del  superàvit  dels ajuntaments. Cal recordar que la llei d'Estabilitat Pressupostària  obliga els consistoris a guardar els superàvits acumulats.