Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

ERC es posa en marxa: Comencen les negociacions per un nou Govern a Catalunya

El candidat d'ERC insta JxCat a no «llepar-se les ferides» i construir «una nova etapa de dinàmiques de coalició»

Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021
El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha insistit en integrar els comuns en un govern amb ERC, JxCat i CUP encara que no siguin imprescindibles. En una entrevista a 'Els Matins de TV3', ha defensat que ara és moment que «tothom agafi compromís i responsabilitat». Defensa que cal un executiu amb una majoria el més sòlida possible i ha assenyalat que un dels problemes de l'anterior legislatura va ser que el govern estava en minoria. Respecte a JxCat, els ha instat a no «llepar-se les ferides» i construir «una nova etapa de dinàmiques de coalició». Segons Aragonès, és necessari que els lideratges dels partits formin part de «posicions de presa de decisions» del Govern.

«Cap problema» en tenir un conseller o consellera de la CUP

Preguntat per si en el nou govern les decisions no es prendran des de Lledoners o Waterloo, Aragonès ha respost que les decisions d'ERC són en «primera i última instància» responsabilitat seva. Una altra cosa és que, com assegura que ha fet sempre, consulti el seu partit i «en especial» al president de la formació, Oriol Junqueras, i a la secretària general, Marta Rovira. Per a Aragonès, l'última legislatura ha tingut «dues limitacions». D'una banda, la repressió i, d'altra banda, la falta de majoria parlamentària del Govern. Per això, de cara a la pròxima legislatura, el candidat d'ERC que es presentarà a la presidència de la Generalitat vol que el Govern tingui la major solidesa possible, encara que un executiu amb ERC, JxCat i CUP ja sumen 74, per sobre de la majoria absoluta.

Preguntat per les possibilitats d'integrar els comuns al Govern tenint en compte els vetos creuats entre la formació de Jéssica Albiach i JxCat, Aragonès ha argumentat que «ha de ser possible» si també ho va ser l'acord dels comuns sobre pressupostos amb un govern presidit per JxCat. Aragonès ha evitat entrar en com es poden repartir les responsabilitats dins de l'executiu argumentant que primer cal parlar de programes i propostes. Però sí que ha afegit que no té «cap problema» en tenir un conseller o consellera de la CUP. Segons ha dit, ERC està preparada per governar en solitari però no volen fer-ho.

Les converses amb la CUP començaran entre avui i demà

El candidat d'ERC ha justificat que les negociacions comencin per la CUP amb l'argument que ha estat la força independentista que més ha crescut respecte a les eleccions del 2017. No ha avançat quan serà la primera trobada amb els anticapitalistes i s'ha limitat a dir que «si no és avui, serà demà». Aragonès ha assegurat que les converses avançaran «el més ràpid possible» perquè «no es pot perdre ni un minut». «Hem d'anar ràpid, no podem perdre un any amb inestabilitat», ha afegit.

Pel que fa a la mesa de diàleg amb el govern espanyol, Aragonès s'ha mostrat convençut que hi haurà acord entre els partits independentistes malgrat l'escepticisme de JxCat i la CUP. I ha assenyalat que ja hi va haver acord sobre el contingut que s'havia de posar sobre la taula. Segons Aragonès, la taula de diàleg és un instrument «molt rellevant» i cal utilitzar tots els altres sense excloure cap altra eina. Preguntat per si hi ha la possibilitat d'una repetició de les eleccions, Aragonès ha afirmat que «cap independentista hauria d'estar disposat a sacrificar la decisió de l'electorat» del 14-F i que tots els representants escollits han d'estar «a l'alçada de les circumstàncies».