ERC proposa al Congrés despenalitzar el delicte d'injúries contra la corona

«L'Estat espanyol ha de superar aquestes censures» i assegurar el «ple» exercici de la llibertat d'expressió, defensa

Pere Aragonès, durant una intervenvció al Parlament de Catalunya, 08/07/2020
El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

ERC ha registrat una proposició de llei al Congrés per despenalitzar el delicte d'injúries a la corona. Els republicans defensen que les mostres de rebuig o crítica a la monarquia s'emmarquen en l'exercici de llibertat d'expressió i «una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania» que pot exercir aquest dret amb plenitud.

ERC cita casos com el de la portada segrestada d''El Jueves'

«L'Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família», diu el text registrat pels republicans. La proposta implica suprimir l'apartat 3 de l'article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal.

Justament fa pocs dies una entitat monàrquica va denunciar el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per aquest delicte i la Fiscalia ha obert una investigació. La proposta dels republicans cita com a exemples el cas de la portada de 'El Jueves' el 2007; «la persecució el 2012 del raper mallorquí Valtònyc» o d'un regidor de Santa Coloma de Gramenet i activistes de la CUP i Arran per la crema d'imatges del monarca.

ERC cita el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i argumenta que cal «adequar» la legislació estatal al que estableix sobre la llibertat d'expressió.

ERC impulsa mocions als ajuntaments catalans perquè retirin els honors a Joan Carles I i reprovin el govern espanyol

ERC farà arribar a tots els ajuntaments on té representació una moció per retirar els títols i honors que alguns municipis encara conserven per al rei emèrit Joan Carles I després de la marxa de l'exmonarca de l'Estat espanyol mentre les autoritat suïsses investiguen la seva fortuna.

La iniciativa dels republicans també vol reprovar el govern espanyol «per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit» i instar-lo, conjuntament amb el Congrés, a investigar la corrupció de la monarquia i a derogar el delicte d'injúries a la Corona. També reclama retirar els privilegis i l'aforament de Joan Carles I i permetre'n la fiscalització dels comptes i activitats.


Comentaris

envia el comentari