ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.162 nous contagis i 33 defuncions vinculades a la Covid-19

ERC i PSC es disputen la victòria de les eleccions generals a Catalunya

Els republicans guanyarien als socialistes en escons mentre que el PSC guanyaria les generals en vots

PSC i ERC es disputen guanyar les eleccions a Catalunya
PSC i ERC es disputen guanyar les eleccions a Catalunya | Cedida

El resultat que s'obtindrà aquest pròxim diumenge, 28 d'abril, a Catalunya pot acabar-se convertint en un fet històric perquè, segons indica el sondeig preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública que ha publicat 'El Periódico', la victòria podria estar per primera vegada en mans d'un partit independentista, ERC, o bé podria propiciar que el PSC es retrobi amb la victòria, una dècada més tard.

Segons indica el sondeig, a només una setmana de les eleccions ambdues formacions estarien gairebé empatades per guanyar. Els socialistes obtindrien un lleuger avantatge pel que fa als vots amb un 24,5% davant el 23,6% dels republicans. Ara bé, ERC passarien per davant del PSC amb escons on els independentistes es posicionarien amb un més que el PSC. Així doncs, els de Junqueras tindrien entre 14-15 escons mentre que la formació encapçalada per Batet aconseguiria 13-14 diputats.

JxCat només aconseguiria retenir un 46% dels seus votants
JxCat només aconseguiria retenir un 46% dels seus votants | Cedida

 

La caiguda de JxCat i En Comú Podem

ERC i PSC són els partits que tenen una major fidelitat de vot a Catalunya, propera al 70%, tot i que la formació independentista lidera la intenció de vot situant-se tres punts per davant dels socialistes. No obstant això, aquesta victòria d'ERC i PSC es deu a la caiguda de dos partits: JxCat i En Comú Podem. 

En Comú Podem, tot i haver guanyat les dues últimes eleccions generals a Catalunya ha perdut força, probablement a causa de les disputes internes. És per això que 'els comuns' passarien dels 12 diputats, que tenen actualment al Congrés, als 7-8. D'altra banda, la formació JxCat només aconseguiria retenir el 46% dels seus votants mentre que el 28% restant donaria suport a Esquerra Republicana.

VOX entraria al Congrés

Malgrat que el 21,4% dels catalans no tenen encara molt clar a qui votaran, l'extrema dreta irrompria al Congrés, segons assenyala el mitjà citat. Davant l'estancament de C's i la caiguda del PP a Catalunya, VOX tindria la possibilitat d'obtenir entre 1 o 2 diputats.

Arrimades es mantindria amb els 5 escons que actualment té mentre que al PP la jugada d'apostar per la polèmica amb Cayetana Álvarez de Toledo no li hauria sortit bé i acabaria perdent un terç de la seva representació actual al Congrés. 


Comentaris

envia el comentari