Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Urnes

ERC i PSC es fan forts al Camp de Tarragona i JxCat aguanta posicions

ERC i PSC es fan forts al Camp de Tarragona i JxCat aguanta posicions
ERC i PSC es fan forts al Camp de Tarragona i JxCat aguanta posicions | Laia Solanellas
 

Hores de ressaca electoral després de la intensa nit viscuda fa només unes hores i en les quals els ajuntaments han conegut per fi qui ocuparà els seients de les sales de plens municipals durant els pròxims quatre anys.

Forta pujada d'ERC i PSC

Els resultats electorals als diversos municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre dibuixen uns ajuntaments amb una presència molt més intensa de regidors d'Esquerra Republicana de Catalunya que reforça posicions a Tarragona, Torredembarra, Reus, Salou, Amposta, Altafulla, Falset o Montblanc entre molts altres ajuntaments. La formació republicana es converteix en clau per la governabilitat de molts ajuntaments i també de la Diputació de Tarragona, on ERC sortirà reforçada gràcies als bons resultats obtinguts tant a Tarragona com a les Terres de l'Ebre.

Consulta tots els resultats

El PSC també ha experimentat uns bons resultats en línies generals tot i que la pujada en vots i regidors ha estat menor que la que li atorgaven les enquestes i el clima general post 28-A. Tot i guanyar les eleccions a Tarragona, però, el PSC veu perillar la seva alcaldia més preuada, la de Josep Fèlix Ballesteros.

A Reus, la pujada d'Andreu Martín és també notable i els permetrà situar-se a l'escenari dels pactes post electorals amb una posició de força. A l'Hospitalet de l'Infant, Constantí o El Vendrell, Calafell o Cunit, el PSC també ha assolit uns resultats bons deixant ben darrere i en línies generals la travessia del desert de fa uns anys.

JxCat aguanta posicions on ja era fora

Junts per Catalunya ha fet un bon paper a places com Reus, Valls, Riudoms, Gandesa, Móra d'Ebre, Albinyana, Tortosa, Salou o Vila-seca (on perd la majoria absoluta i passa d'11 regidors a 8, però se situa a bona distància de la resta)  , tot i que la pujada d'ERC i PSC dificultarà - o aplanarà el terreny, en alguns casos - per a assolir pactes de govern i mantenir alcaldies importants com la de la capital del Baix Camp. 

  

Ciutadans no assoleix expectatives i el PP s'enfonsa

A la banda constitucionalista dels plenaris municipals, els resultats no són gaire bons per formacions com Ciutadans, el Partit Popular o VOX, que no assoleix representació en cap dels quatre ajuntaments en els que havia presentat candidatura. El Partit Popular s'enfonsa a Reus perdent tots els regidors a l'Ajuntament, circumstància que mai en democràcia s'havia produït. A Tarragona passa de 4 a 2 i no serà decisiu en la configuració del nou govern, a Valls es queda també sense representació, tampoc entra al Vendrell i es queda amb un a Calafell o a Cambrils. 

  

Per la seva banda, Ciutadans resisteix però a la baixa en places decisives com Tarragona (que millora resultats, però no regidors), Reus, que perd un regidor, Salou, on baixa i es queda molt lluny de l'alcaldia, a la qual aspirava. A Cambrils aconsegueix un regidor més, passant de 3 a 4 regidors i de ser quarta força el 2015 a segona aquest 2019 i ha aconseguit representació a Valls, on mai n'havia tingut i on ha desbancat el PP de Francesc Caballero.

Podemos i la CUP, resultats desiguals

Podemos ha obtingut un resultat desigual en funció del taulell de joc on es jugava la partida. A Tarragona aconsegueixen dos regidors, un bon resultat que fa forat a les files socialistes, a Reus punxen i també ho fan a Cambrils on perden el regidor que tenien. Al Vendrell perden un dels dos regidors tenien i a Vila-seca pugen un regidor, arribant fins als tres i passen d'un 10% dels vots a un 16%. 

Pel que fa a  la CUP, aguanta a Tarragona i a Valls però s'estavella a Reus perdent la meitat de regidors que va guanyar el 2015. Al Vendrell, que la CUP s'ha presentat en coalició amb ERC ha obtingut sis regidors i la segona posició al rànquing.

  

Queden ara dies d'anàlisis més acurats dels resultats electorals a les ciutats i pobles tarragonins i també de converses entre els partits polítics que han de pactar en la majoria de pobles i ciutats per tal de configurar els governs municipals dels pròxims 4 anys. Tenen de temps fins al dia 15 de juny, data límit en que els ajuntaments hauran de quedar constituïts.

MINUT A MINUT: Així s'ha viscut la jornada electoral a la demarcació de Tarragona