Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

ERC vol reeditar el pacte amb JxCat malgrat les baralles constants

Els republicans descarten «pactar amb qualsevol opció que no sigui independentista»

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

Mentre s'esgota el mes de novembre, Catalunya es va aproximant a les eleccions del 14 de febrer i a la campanya electoral, que arrencarà d'aquí a poc mes de dos mesos. Segons les enquestes publicades fins ara, la principal favorita per guanyar les eleccions és ERC, que ja ha proclamat els seus caps de llista per les quatre circusmcripcions: Pere Aragonès per Barcelona i com a candidat a la presidència de la Generalitat; Raquel Sans per Tarragona; Marta Vilalta per Lleida; i Teresa Jordà per Girona.

Vilalta, molt rotunda: «ERC no pactarà amb cap formació que no sigui independentista»

Amb JxCat en segon lloc segons les enquestes, els 'puigdemontistes' treuen a passejar el fantasma d'un possible tripartit ERC-PSC-Comuns per atraure votants republicans a les seves files. En reiterades ocasions, dirigents d'ERC com Oriol Junqueras, Marta Rovira o Pere Aragonès han estat rotunds afirmant que no pactarien amb el PSC, però aquest dilluns la secretària general adjunta del partit i candidata per Lleida, Marta Vilalta, ha anat un pas més enllà dient que «ERC no pactarà amb cap formació que no sigui independentista».

L'afirmació exclou el PSC, però també deixa fora de l'equació d'un possible Govern a Catalunya en Comú Podem. En les darreres setmanes s'havia especulat amb la possibilitat d'un acord de Govern d'ERC i els Comuns amb el suport extern i puntual del PSC des de fora, però l'afirmació de Vilalta aquest dilluns, si acabés consolidant-se, descartaria també aquesta opció.

ERC s'aboca a reeditar l'actual Govern

Tot plegat abocaria ERC a pactar de nou amb JxCat, reeditant un Govern que en la present legislatura ha estat marcat per la manca de confiança entre socis, els retrets constants i les mirades de reüll. Un executiu mal avingut que n'ha provocat un desgast fora mida i des de moments molt prematurs de la legislatura.

Amb les paraules de Vilalta, ERC confirma la seva voluntat de continuar amb la política de blocs que divideix el Parlament des de 2015 i que impedeix la geometria variable i, encara menys, majories alternatives. Els republicans confirmen, doncs, que apostaran per seguir amb el rumb que ha condemnat la política catalana i el Govern de la Generalitat al desencant de la ciutadania en els darrers tres anys.