Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma

El 'favor' d'ERC al govern espanyol que ha salvat els pressupostos

L'aprovació de qualsevol de les dues esmenes provocaria el retorn dels comptes de Sánchez

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, al ple de pròrroga de l'estat d'alarma
ERC ha retirat les esmenes presentades per evitar que els PGE caiguin i retornin al govern espanyol. | CatalunyaDiari

ERC ha retirat aquesta tarda de dimecres, 2 de desembre, les esmenes a la totalitat que havia presentat a les seccions dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) que fan referència al Tribunal Constitucional (TC) i a la Casa del Rei. A les seves esmenes els republicans apostaven per reduir a zero les aportacions a aquestes dues institucions. Fonts d'ERC han explicat que han actuat en aquesta direcció per evitar que la dreta votés afirmativament a les esmenes i d'aquesta manera provoqués la caiguda dels pressupostos generals de l'Estat.

ERC retira les esmenes davant del perill de fer caure els pressupostos

El motiu és que perquè els pressupostos de l'Estat prosperin cal que s'aprovin totes i cadascuna de les seccions dels comptes, i n'hi ha prou amb que el Congrés en rebutgi una —com podria ser el pressupost de la Casa Reial— per tombar la llei. De fet, Bildu va decidir directament no presentar esmenes a la totalitat a aquestes seccions per evitar aquest perill. «Davant el risc real que la dreta ens votés una d'aquestes esmenes i fes decaure els pressupostos, no hem tingut més remei que assegurar» l'aprovació dels comptes retirant les esmenes, apunten fonts dels republicans.

En concret, ERC ha retirat les esmenes 2107 i 3108. A la primera rebutjaven el pressupost d'un TC que consideren «ideològic» que actua amb el mandat de quatre membres caducat des del 2019. A la segona reclamaven reduir a zero el pressupost de la Casa Reial perquè consideren «indignant» que l'increment del sou del Cap de l'Estat en un moment d'emergència social.

De fet, ERC ja ha detectat al llarg de la jornada d'aquest dimecres que les formacions de la dreta votaven afirmativament algunes de les seves esmenes parcials per provar de trencar l'acord pressupostari dels republicans amb el PSOE i Podem.

Aquest dijous, s'enviaran els pressupostos al Senat

Seguint amb el procediment establert, aquest dijous, 3 de desembre, acabarà la votació de les seccions dels pressupostos, que enviarà els comptes a debat al Senat. Es preveu que la Cambra Alta els tramiti del 9 al 23 de desembre i, un cop els aprovi, retornaran al Congrés on se celebrarà la votació per aprovar-los definitivament, amb tota seguretat en un ple que es convocarà per al 29 de desembre.