Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

ERC veu JxCat com a únic soci de govern possible a partir del 14-F, tot i les discrepàncies

Els republicans asseguren per boca del seu president parlamentari que «no veuen alternativa possible»

Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.
Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern. | ACN

Tot i que les disputes internes han estat constants en el Govern de l'actual legislatura, que ja arriba a la seva fi, sembla que una victòria amb majoria independentista al Parlament desembocaria en un nou acord entre Junts per Catalunya i ERC, a jutjar pel posicionament que han mostrat els republicans en les darreres setmanes. «No veig alternativa a un eventual nou govern de coalició després del 14 de febrer», ha dit aquest dijous a Catalunya Ràdio el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià.

ERC insisteix a tornar a pactar amb JxCat

D'aquesta manera, la versió oficial d'ERC continua donant per fet un nou acord amb el 'puigdemontisme', malgrat l'ambient de desconfiances i retrets constants, i tot i els rumors que els republicans podrien virar cap a un acord alternatiu: JxCat fa brandar des de fa setmanes, en una tendència que s'incrementarà amb l'aproximació de les eleccions, el fantasma de la possible reedició del tripartit.

Tot i exhibir discrepàncies i atacar-se mútuament de forma pública, ERC insisteix que la seva prioritat, gairebé la seva única opció, és tornar a pactar amb JxCat. Tot i que les tensions entre els dos partits són inevitables, ja que ni tan sols la treva acordada després de la inhabilitació del president Torra ha aconseguit aturar-les, les dues grans formacions independentistes tornaran a posar-se d'acord, guanyi qui guanyi, a partir del 15 de febrer.

La possibilitat d'un tripartit

Malgrat la contundència exhibida per ERC, els seus socis de JxCat continuen acusant els republicans de voler reeditar i liderar un pacte tripartit amb el PSC i Catalunya en Comú Podem. La coalició amb els socialistes catalans, però, estaria pràcticament descartada ateses les males relacions entre els dos partits. De fet, tant ERC com el PSC han deixat clar que un acord entre les dues formacions és inviable. Però hi ha una fórmula sobre la taula que podria possibilitar un 'pseudotripartit': un acord de Govern entre ERC i els Comuns, amb el suport extern en la investidura dels diputats socialistes, encara que fos per la via de l'abstenció. Les elucubracions de cara al 14-F tot just han començat.