Maragall guanyaria les municipals a Barcelona, segons l'última enquesta

Esquerra Republicana obtindria 11 regidors i necessitaria Ada Colau per sumar majoria, que aconseguiria 9-10 regidors

Ernest Maragall és el candidat d'ERC per Barcelona
Ernest Maragall és el candidat d'ERC per Barcelona | @ERCBCN

Ernest Maragall seria el proper alcalde de Barcelona. L'alcaldable d'ERC per Barcelona guanyaria les eleccions municipals a la capital catalana i, per tant, guanyaria a Ada Colau el pròxim 26 de maig de 2019. Segons una enquesta publicada per 'El Periódico de Catalunya', Maragall obtindria la majoria de vots, amb un 22,5% i 11 regidors. Però necessitaria un soci per formar govern. Barcelona en Comú, el partit liderat per Colau, és el soci més probable. El partit de Colau obtindria el 20% dels vots i entre nou i deu regidors.

La tercera força més votada seria el PSC, amb un 16,6% dels vots. El Partit Socialista pujaria de quatre a vuit representants en el consistori, però tot i això, el pacte amb Esquerra és molt improbable. Tant Maragall com Collboni han rebutjat aquesta opció. L'enquesta preelectoral del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) realitzada per 'El Periódico', també apunta que Manuel Valls es perfila com la quarta força més votada. C's obtindria el 13,1% dels vots i sis regidors.

Barcelona en Comú, el partit liderat per Colau, és el soci més probable per formar govern | Cedida

 

Caiguda de JxCat i PP

Junts per Catalunya passaria a ser la cinquena força més votada, amb un 12% i cinc o sis regidors. Es tracta d'un mal resultat pel partit liderat per Joaquim Forn, tenint en compte que l'any 2015 el PDECat va ser el segon partit més votat, després de Colau. Segons l'enquesta del GESOP, només un de cada quatre votants de CiU del 2015 escollirien aquest any a JxCat. El 36% passaria a votar ERC i el 29% es declara indecís. 

El PP obtindria un 4,6% dels vots, fet que no permetria a Josep Bou, l'alcaldable popular, entrar a l'Ajuntament. El Partit Popular es quedaria a prop d'aconseguir dos regidors, però sense arribar al mínim requerit per entrar a l'ajuntament, un 5%. D'altra banda, la CUP i BCAP no entrarien en el consistori.

Ernest Maragall seria el proper alcalde de Barcelona| ACN

 

El més votat serà l'alcalde

Tot i que, segons l'enquesta, ERC no sumaria majoria absoluta, la llei electoral permetria a Maragall ser alcalde de Barcelona. En cas que cap pacte sumi la majoria absoluta, fixada a Barcelona en 21 regidors, governarà el partit més votat. Aquesta norma és la que va convertir Colau en alcaldessa després de les eleccions municipals del 2015. 

Victòria d'ERC

Amb aquests resultats, l'aliança entre Maragall i Colau sumaria entre 20 i 21 regidors, fet que garantiria la majoria absoluta i una representació suficient per governar sense dependre d'un tercer grup. Aquest resultat suposaria un gran augment per ERC, que va aconseguir cinc regidors l'any 2015, que passaria de ser la tercera força a la primera. Els republicans aconsegueixen el millor resultat dels últims quatre anys al GESOP, mentre que Colau mostra certa tendència a la baixa.


Comentaris

envia el comentari