Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari protegit a punt d'entrar en contacte amb un malalt de coronavirus a l'Hospital Clínic.

El govern espanyol va destinar tan sols 114.000 euros per comprar mascaretes la primera setmana de març

Aquestes xifres tan pobres albiren la falta de previsió del govern sobre l'impacte a Espanya del coronavirus

El govern va comprar mascaretes per l'import de 114.000 euros la setmana que va decretar l'estat d'alarma | Cedida

El govern d'Espanya  va adjudicar durant els dies en què va decretar l'estat d'alarma contractes per una quantitat total menor als 114.000 euros per a la compra de màscares.

Segons els imports procedents de la Plataforma de Contractació del Sector Públic, i també els publicats al BOE, entre el 10 i el 17 de març el govern, a través de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (Ingesa), va realitzar un encàrrec de mascaretes a empreses en set contractes diferents amb imports des dels 2.500 a 8.500 euros. A més, tan sols un va ser més gran que aquestes quantitats, arribant als 85.860 euros.

Aquestes xifres tan pobres albiren la falta de previsió del govern sobre l'impacte a Espanya del coronavirus, encara que a Itàlia s'arribava al miler de morts en aquests dies, i que a Espanya es registrava al voltant d'un centenar de morts.

Detalls de les compres efectuades pel Govern

Segons el mitjà digital 'Vozpópuli', el 10 de març el govern va adquirir màscares quirúrgiques II i IIR amb Subministraments Hospitalaris per import de 7.044 euros; de màscares FFP2  i FFP3  amb la multinacional Dräger  per import de 2.725,9 euros; de màscares FFP2 amb la nord-americana 3M per 85.860,68 euros; i un altre amb Subministraments Hospitalaris per un total de 8.523,2 euros.

El 11 de març es va signar un contracte amb l'empresa espanyola Juvazquez per comprar 50.000 màscares quirúrgiques per 2.500 euros. D'altra banda, el 13 de març el govern va comprar 2.640 mascaretes FFP2 a la signatura  Proin Pinilla per 6.864 euros. I finalment, el 17 de març es van comprar màscares quirúrgiques a Subministraments Hospitalaris per valor de 6.990 euros.

Els contractes milionaris amb empreses xineses 

Dies després d'aquelles compres, els contractes que es troben en els registres signats pel govern per a la compra de màscares ho són per valors milionaris, en primer lloc per diversos centenars de milers d'euros, i per milions d'euros posteriorment.

De moment, segons informa 'Vozpópuli', no han rebut resposta a un correu electrònic que van enviar al ministeri de Sanitat, sol·licitant més informació i una explicació per part de l'Executiu. La majoria dels contractes signats posteriorment i per imports milionaris ho són amb empreses xineses, i també amb altres societats en què no apareixen clares les quantitats en els registres oficials.